Pakistan blokirao Vikipediju zbog povrede muslimanskih osjećanja

Kritičari su osudili taj potez vlasti Pakistana, navodeći da predstavlja udarac za digitalna prava

1336 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pakistansko medijsko regulatorno tijelo saopštilo je danas da je blokiralo servis Vikipedije u toj zemlji zbog povrede muslimanskih osjećanja time što sa portala nije uklonjen namjerno postavljen bogohulni sadržaj.

Kritičari su osudili taj potez vlasti Pakistana, navodeći da predstavlja udarac za digitalna prava.

Prema spornim pakistanskim zakonima o bogohuljenju svako ko je proglašen krivim za vrijeđanje Islama može da bude osuđen na smrt, ali ta zemlja još nije izrekla nijednu smrtnu kaznu.

Međutim, čak i navodi da je napravljen takav prestup često su dovoljni da izazovu masovno nasilje ili čak smrtonosne napade.

Međunarodne i domaće grupe za odbranu ljudskih prava navode da se često optužbe za bogohuljenje koriste da zastraše vjerske manjine i riješe lične sporove.

Pakistanska telekomunikaciona uprava saopštila je da je blokirala Vikipediju zato što je zanemaren rok o uklanjanju spornog sadržaja u roku od 48 sati, rekla je portparolka tog državnog tijela.

"Takve stvari povrjeđuju osjećanja muslimana" , rekla je Malahat Obaid iz tog regulatornog tijela.

Ona je rekla da su pakistanske vlasti u razgovorima sa zvaničnicima Vikipedije i da zabrana može biti ukinuta ukoliko platforma u potpunosti ukloni antiislamski sadržaj.

Fondacija Vikimedija u subotu je potvrdila zabranu izražavajući nadu da će pakistanska vlada da im se "pridruži u privrženosti znanju kao ljudskom pravu i da hitno omogući pristup projektima Vikipedije i Vikimedije, tako da narod Pakistana može da nastavi da prima i dijeli znanje sa svijetom".

Pakistanski stručnjak za društvene mreže Mohsin Raza Kan rekao je da je lako apdejtovati ili zamijeniti materijal Vikipedije koji se smatra svetogrdnim ili uvredljivim za muslimane tako da nije odgovor blokiranje portala.

Fondacija za digitalna prava sa sjedištem u Lahoru ranije je nazvala zabranu Vikipedije uvredom pakistanskog prava na pristup informacijama i ruganje posvećenosti zemlje da se pridržava svojih obaveza vezanih za ljudska prava.

Pakistan je ranije kratko zabranio TikTok zbog navodnog aploudovanja nemoralnog, obsjcenog i vulgarnog sadržaja. Zabrana je kasnije ukinuta kada je TikTok uvjerio Pakistan da će ukloniti takav sadržaj i blokirati korisnike koji takav sadržaj postavljaju na tu društvenu mrežu.

Takođe je 2008, Pakistan zabranio Jutjub zbog videa koji prikazuju proroka Muhameda. Muslimani vjeruju da je bogohulno fizičko prikazivanje proroka.

Bonus video: