Zemljotres oštetio tvrđavu u Alepu i druge znamenitosti u Siriji

Istorijske fasade su takođe srušene u gradu Hami. U Kamdusu kameni blokovi pali su blizu gradskog dvorca u provinciji Tartus, a stambene zgrade su se srušile u krugu dvorca

6801 pregleda 6 komentar(a)
Detalj štete u Alepu, Foto: Reuters
Detalj štete u Alepu, Foto: Reuters

Tvrđavu u Alepu i više drugih arheoloških znamenitosti u Siriji je oštetio zemljotres koji je pogodio područje, saopštila je danas Generalna direkcija za antikvitete i muzeje.

Direkcija je navela da su djelovi unutar tvrđave pali, a djelovi odbrambenih zidova na sjeveristoku su naprsli i nagnuli se.

Navodi se takođe da su veliki djelovi džamije unutar tvrđave srušeni, kao i ulaz u odbrambenu kulu.

U starom gradu Alepu na sjeverozapadu Sirije više stambenih zgrada koje se nalaze pored tih istorijskh zidina su se srušile ili su naprsle.

Generalna direkcija za antikvitete i muzeje objavila je preko Fejsbuka slike oštećenih minareta i džamije, fasade i djelove tvrđave Alepa.

Alep je poznat po svojoj tvrđavi - srednjovjekovnom arhitektonskom dragulju, i po starom gradu koji je 2018. godine uvršten u Uneskov spisak ugrožene svjetske baštine, poslije višegodišnjeg građanskog rata.

U provinciji Hama, u centralnom dijelu Sirije, arheološki timovi registrovali su neke oštećene zgrade unutar drevnog dvorca Al Markab u gradu Banjasu, kao i djelimično srušene zidove i jedan oboren toranj.

Istorijske fasade su takođe srušene u gradu Hami.

U Kamdusu kameni blokovi pali su blizu gradskog dvorca u provinciji Tartus, a stambene zgrade su se srušile u krugu dvorca.

Direkcija nastavlja procjenu štete i zasada nema informacije o antičkom gradu Palmiri.

Zemljotres magnitude 7,8 pogodio je rano jutros jug Turske i susjednu Siriju.

Bonus video: