Stejt department odobrio prodaju sistema Himars Poljskoj

Sjedinjene Američke Države odbile su ukrajinske zahtjeve za Atacms projektile, tako da Poljska ne bi mogla da prenese bilo koji taj projektil Ukrajini, bez odobrenja Vašingtona

3437 pregleda 1 komentar(a)
Raketni sistem Himars, Foto: Shutterstock
Raketni sistem Himars, Foto: Shutterstock

Američki Stejt department odobrio je prodaju raketnih sistema Himars Poljskoj vrijednosti do deset milijardi USD, saopštio je Pentagon.

Kako prenosi Rojters, protivvazdušni artiljerijski raketni sistem HIMARS, se, prema ocjenama ukrajinskih zvaničnika, pokazao kao veoma efikasan za uništavanje ruskih skladišta oružja i komandnih centara.

Ovaj paket uključuje 18 HIMARS lansera, rakete vojnog taktičkog raketnog sistema (ATACMS) dometa 297 kilometara i više od hiljadu vođenih sistema za višestruko lansiranje raketa (GMLRS).

Sjedinjene Američke Države odbile su ukrajinske zahtjeve za Atacms projektile, tako da Poljska ne bi mogla da prenese bilo koji taj projektil Ukrajini, bez odobrenja Vašingtona, prenosi Tanjug.

Poljska, kao i susjedna Češka, od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara nastoje da se oslobode ruskog i sovjetskog oružja i tehnike i zamijene ih sredstvima zapadne proizvodnje.