Ministar odbrane SAD: Moguća vojna intervencije u Sjevernoj Koreji

Upitan postoji li bilo koja vojna opcija koju SAD mogu da preduzmu prema Sjevernoj Koreji, a da se riziku ne izloži Seul, Matis je odgovorio potvrdno dodavši kako ne želi da ulazi u detalje
4 komentar(a)
Džim Matis, Foto: Reuters
Džim Matis, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.09.2017. 06:15h

Ministar odbrane SAD Džim Matis izjavio je da postoji mogućnost vojnih intervencija prema Sjevernoj Koreji, koje bi mogle da poštede glavni grad Južne Koreje Seul od brutalnog protivnapada.

Matis je odbio da kaže o čemu se radi i uključuje li to upotrebu smrtonosne sile.

Bilo kakav sukob na korejskom poluostrvu lako bi mogao da rezultira krvoprolićem koje nije viđeno od Korejskog rata (1950.-1953.), u kojem je živote izgubilo više od 50.000 Amerikanaca i milioni Koreanaca, a sukob je završio oružanom intervencijom a ne mirovnim sporazumom, prenosi agencija Hina.

Seul je u dometu vojske Sjeverne Koreje, za koju se vjeruje da, osim nuklearnog i konvencionalnog oružja, ima i značajan hemijski i biološki arsenal.

Upitan postoji li bilo koja vojna opcija koju Sjedinjene Američke Države mogu da preduzmu prema Sjevernoj Koreji, a da se riziku ne izloži Seul, Matis je odgovorio potvrdno dodavši kako ne želi da ulazi u detalje.

Uprkos uzavreloj retorici u SAD-u i Sjevernoj Koreji, dosad nije bilo pozicioniranja američkih vojnih snaga koje bi upućivalo na neposredni vojni sukob.

Matis je izjavio da vjeruje u diplomatiju i sankcije kojima se vrši pritisak na Pjongjang.

Bonus video: