Sjevernokorejski ambasador mora da ide iz Španije

Špansko ministarstvo je još krajem avgusta osudilo nuklearne i balističke programe Sjeverne Koreje
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja, lansiramnje rakete, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja, lansiramnje rakete, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.09.2017. 06:42h

Španija je naložila ambasadoru Sjeverne Koreje da napusti Madrid prije 30. septembra i proglasila ga "personom non grata".

Do toga je došlo kao odgovor na sjevernokorejske nuklearne probe i ispaljivanje raketa.

Kako se navodi, sjevernokorejski ambasador pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Španije, gdje mu je prenijeto da je proglašen "personom non grata" i da treba da mu prestanu funkcije prije 30. septembra.

Špansko ministarstvo je još krajem avgusta osudilo nuklearne i balističke programe Sjeverne Koreje koje ugrožavaju režim neširenja nuklearnog oružja i ozbiljna su prijetnja miru u regionu i bezbjednosti svijeta. Tada je Ministarstvo podsjetilo u saopštenju da je upozorilo Ambasadu Sjeverne Koreje da bi nastavak takvih akcija mogao da utiče na bilateralne odnose. Španija je tada tražila smanjenje brojnosti sjevernokorejskog diplomatskog osoblja u Madridu. Ovog ljeta Pjongjang je izveo svoju šestu nuklearnu probu i ispalio više interkontinentalnih raketa. Posljednji put je interkontinentalna balistička raketa ispaljena u petak i prešla je preko Japana. Meksiko je 8. septembra proglasio sjevernokorejskog ambasadora "personom non grata" i dao mu 72 sata da napusti zemlju. Ministri spoljnih poslova Savjeta bezbjednosti UN u četvrtak će razgovarati o širenju oružja za masovno uništenje i o nuklearnoj prijetnji Sjeverne Koreje. To će ove nedjelje u Njujorku biti i glavne teme Opšte debate Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Bonus video: