Tramp: Birokratija koči Ujedinjene nacije

Tramp je rekao da nijedna zemlja članica ne bi trebalo da preuzima nesazmjeran dio troškova za finansiranje UN
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Beta-AP
Donald Tramp, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 18.09.2017. 15:50h

Birokratija koči Ujedinjene nacije, rekao je danas predsjednik SAD Donald i dodao da "podržava" reforme koje je pokrenuo generalni sekretar svjetske organizacije Antonio Gutereš. "UN treba više da se koncentrišu na ljude a manje na birokratiju", rekao je američki predsjednik tokom prvog obraćanja pred Generalnom skupštinom UN. Tramp je govorio danas na događaju u UN koji sponzorišu SAD o reformi 193-očlane svjetske organizacije. On je pozdravio napore generalnog sekretara da reformiše UN da bi "mogle bolje da služi narodu koji svi predstavljamo", navodi agencija Frans pres.

Američki predsjednik je rekao da UN nisu "dostigle svoj puni potencijal zbog birokratije i lošeg upravljanja". Tramp je rekao da svjetska organizacija troši suviše novca i ima suviše zaposlenih, dodajući da se ne vide "rezultati u skladu sa tom investicijom", prenio je AP. Na današnjem skupu koji su organizovale SAD, usvojena je politička deklaracija od deset tačaka u kojoj se govori o potrebi UN da se reformišu. Deklaraciju je podržalo 126 zemalja, prisutnih na skupu na raznim nivoima, od šefova država do ministara i visokih funkcionera okupljenih da čuju kratko obraćanje američkog predsjednika. Tramp je takođe rekao da nijedna zemlja članica ne bi trebalo da preuzima nesazmjeran dio troškova za finansiranje UN. On je pozvao zemlje članice da zauzmu "hrabar stav" da promijene pristup prema kome sve treba da teče kao uvijek, i ne budu privrženi prošlom načinu rada koji "ne funkcioniše".

Gutereš se složio da ima previše birokratije i rekao da zbog toga ne spava noćima. On je rekao da će UN u buduće raditi "više za narod i manje za procedure". U deklaraciji se ne pominju novčani iznosi već se više govori o glavnim principima. Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli pozvala je ostalih 67 zemalja koje nisu podržale deklaraciju da to učine.

Bonus video: