Bijela kuća: Nema naznaka da primijećeni leteći objekti ukazuju na Kinu ili špijunažu

Ono što je ostalo od "objekata" oborenih u petak iznad američke države Aljaske, na sjeverozapadu zemlje, u subotu iznad Jukona na sjeverozapadu Kanade i u nedjelju iznad jezera Huron u američkoj državi Mičigen, palo je u zaleđenu vodu u udaljenim zonama ili u dubinu jezera

4382 pregleda 2 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Sjedinjene Države za sada "nemaju naznaka" da su tri leteća objekta nedavno oborena iznade neba Sjeverne Amerike kineskog porijekla ili da su bili u funkciji špijunaže, rekao je danas portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće.

Ti "objekti" koje treba razlikovati od kineskog balona oborenog 4. februara iznad američke države Sjeverne Karoline, za koji Vašington tvrdi da je špijunirao, "mogli bi da budu baloni za beozopasne komercijalne ili naučne svrhe", rekao je Džon Kirbi, portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće.

On je ipak dodao da treba sačekati analizu djelova oborenih objekata da bi se znalo sa sigurnošću, i dodao da je za sada neizvjesno da li će uopšte biti nađeni u vodi gdje su pali.

"Za sada nismo našli ostatke", rekao je Kirbi ukazujući da su sve informacije koje je prenio zasnovane na "zapažanjima pilota" aviona koji su poslati u tu zonu.

Ono što je ostalo od "objekata" oborenih u petak iznad američke države Aljaske, na sjeverozapadu zemlje, u subotu iznad Jukona na sjeverozapadu Kanade i u nedjelju iznad jezera Huron u američkoj državi Mičigen, palo je u zaleđenu vodu u udaljenim zonama ili u dubinu jezera.

Neizvjesnost oko tih objekata je tolika da je Bijela kuća juče morala da negira da oni imaju bilo kakvo "vanzemaljsko porijeklo".

SAD međutim ostaju pri opisu kineskog balona oborenog prije toga, odnosno da je nosio opremu za nadzor i da je bio dio velikog kineskog programa špijunaže u svijetu, što Peking odlučno negira.

Američke vlasti objašnjavaju da su posle otrkića tog balona prilagodile svoj radarski sistem što je dovelo do otkrića i uništenja i drugih letećih objekata.

Bonus video: