Brazilac Lula želi da bivša predsjednica Rusef vodi Novu razvojnu banku

Dilma Rusef, članica Luline ljevičarske Radničke partije, naslijedila ga je na predsjedničkom mjestu 2011. i ponovo je izabrana tri godine kasnije, ali je na kraju opozvana 2016. tokom teške recesije zbog optužbi da je manipulisala budžetskim računima

3418 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva potvrdio je da će imenovati bivšu predsjednicu Dilmu Rusef na čelo Nove razvojne banke (NDB) kada bude upražnjeno mjesto.

On je to kazao misleći na instituciju koju je osnovala grupa zemalja u razvoju BRIKS.

Rusef, članica Luline ljevičarske Radničke partije, naslijedila ga je na predsjedničkom mjestu 2011. i ponovo je izabrana tri godine kasnije, ali je na kraju opozvana 2016. tokom teške recesije zbog optužbi da je manipulisala budžetskim računima.

Lula je rekao za CNN Brazil da je njen opoziv rezultat nedostatka „dijaloga i strpljenja“, pohvalivši prvu ženu predsjednika najveće ekonomije Latinske Amerike kao „veoma kompetentnu“.

Multilateralnu razvojnu banku trenutno vodi Markos Trojo, koji je služio u Ministarstvu ekonomije pod bivšim brazilskim predsjednikom Žairom Bolsonarom.

Trojhoov mandat ističe 2025. i on bi morao da se povuče da bi Rusefova bila imenovana, prenosi Rojters.

Njena nominacija bi takođe zahtijevala odobrenje odbora guvernera koji predstavlja takozvane zemlje BRIKS-a. „Ako je do mene, ona će biti (predsjednica NDB)“, rekao je Lula u intervjuu. „Ona je tehnički veoma kompetentna... Biće to divna stvar za BRIKS i za Brazil”.

NDB čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, a nedavni su dodati i Bangladeš, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Urugvaj. Zemlje se rotiraju u izboru šefa banke.

Bonus video: