Kako Avganistan planira da se bori protiv pobunjenika: Oružje za 20.000 civila

Informaciju je potvrdio neimenovani portparol misije NATO, koja je zadužena da obuči i podrži avganistanske snage bezbjednosti
0 komentar(a)
Avganistan, vojnik, Foto: Reuters
Avganistan, vojnik, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.09.2017. 19:20h

Avganistanske vlasti planiraju da obuče i naoružaju oko 20.000 civila u borbi protiv pobunjenika na lokalnom nivou i kao podrška vojsci koja je demoralisana zbog rastućeg nasilja pobunjenika, javila je agencija Frans pres.

"Za sada se oslanjamo na specijalne jedinice i vazdušne napade za preuzimanje izgubljenih teritorija. Kad te jedinice budu riješile to pitanje, onda neće biti dovoljno snaga za kontrolu tih teritorija od talibana i džihadista Islamske države", izjavio je neimenovani zvaničnik avganistanskog Ministarstva odbrane i dodao da su u toku pregovori o tome.

Prema istim izvorima, vlasti bi trebalo da obuče i naoružaju 20.000 civila koji bi bili pod vojnom komandom.

Informaciju je potvrdio neimenovani portparol misije NATO, koja je zadužena da obuči i podrži avganistanske snage bezbjednosti.

U Avganistanu se nalazi oko 8.400 američkih vojnika koji pružaju podršku lokalnim vlastima u borbi protiv pobunjenika poslije povlačenja međunarodnih snaga krajem 2014. godine.

Bonus video: