Poplave i odroni u Brazilu odnijeli najmanje 36 života

Stotine su napustile svoje domove ili su ostale bez krova nad glavom nakon jakih padavina u priobalju

3616 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Jaka kiša u obalnim područjima na jugoistoku Brazila izazvala je poplave i odrone u kojima je stradalo 36 osoba, a nekoliko stotina njih ostalo je bez svojih domova, saopštile su lokalne vlasti.

Vlada savezne države Sao Paulo potvrdila je da je 36 osoba smrtno stradalo, a stotine su napustile svoje domove ili su ostale bez krova nad glavom nakon jakih padavina u priobalju.

Guverner Tarcisio de Freitas sastaće se u ponedjeljak sa zvaničnicima saveznih vlasti, kako bi koordinirali pomoć ljudima koje je zadesila tragedija, piše u saopštenju. Savezna vlada naložila je nekoliko ministarstava da pomognu stradalima, obnove infrastrukturu i počnu s obnovom. Sao Paulo proglasio je vanredno stanje od 180 dana u šest gradova zbog ekstremnih vremenskih prilika, prenosi Hina.

Luka Santos, najveća u Latinskoj Americi, zatvorena je zbog jakih udara vjetra i talasa većih od jedan metar, prenijeli su lokalni mediji. Spasilačke službe nastavljaju potragu za žrtvama, obnavljaju veze među izolovanim zajednicama i čiste puteve, iako su neki još blokirani, pa brojni turisti ne mogu doći na karneval.

Brazilski predsjednik Injasio Lula da Silva najavio je na društvenim mrežama da će danas posjetiti najteže stradala područja. Vremenske prognoze najavljuju nastavak snažnih padavina, navodi Rojters.

Bonus video: