Afrička unija traži odlazak Vagnera i drugih plaćenika iz Libije

"Libijci moraju razgovarati, mislim da je to uslov za izbore u stabilnoj zemlji", kazao je čelnik Unije Musa Faki Mahamat

5473 pregleda 2 komentar(a)
Musa Faki Mahamat, Foto: Reuters
Musa Faki Mahamat, Foto: Reuters

Afrička unija (AU) organizovaće konferenciju o nacionalnom pomirenju u Libiji, izjavio je juče čelnik Unije Musa Faki Mahamat, ističući da učesnici pripremnih razgovora traže odlazak stranih vojnih plaćenika.

"Sastali smo se s više aktera i radimo s njima na datumu i lokaciji konferencije", izjavio je Faki za AFP na konferenciji za novinare nakon dvodnevnog samita AU.

Skupom će predsjedavati povjerenik Afričke unije za Libiju, predsjednik Republike Kongo Deni Sasu Ngeso, dodao je Faki.

Pripremni sastanak održan je u glavnom gradu Tripoliju prije nekoliko sedmica, naveo je čelnik AU.

"Zatražen je odlazak stranih vojnih plaćenika", dodao je. "Libijci moraju razgovarati, mislim da je to uslov za izbore u stabilnoj zemlji", kazao je on.

Od svrgavanja Moamera Gadafija 2011. godine u pobuni koju je podržao NATO, Libiju razdiru nasilje i oružani sukobi, podsjeća Hina.

Borba za vlast iznjedrila je niz neregularnih naoružanih grupa i podstakla intervenciju arapskih i zapadnih država, Turske i Rusije.

Izbori trebalo da budu 2021.

Uprava generala Kalife Haftara na istoku osporava legitimitet vlade premijera Abdulhamida Dbeibaha koju priznaju Ujedinjene nacije, tvrdeći da joj je mandat istekao u martu prošle godine.

Predsjednički i parlamentarni izbori trebalo je da budu održani u decembru 2021, na kraju mirovnog procesa koji su nadzirale Ujedinjene nacije, ali su odgođeni zbog žestokih sporova oko kontroverznih kandidata i pravila o učešću.

Misija UN-a u Libiji objavila je ovog mjeseca da su visoki zvaničnici dvije uprave prihvatili koordinacioni mehanizam koji bi trebalo da reguliše odlazak stranih vojnih plaćenika.

To je "važan korak prema održivoj stabilnosti i miru u Libiji", istakli su članovi misije nakon sastanka u Kairu na kojem su učestvovali i zvaničnici Sudana i Nigera.

No, razgovori koje je vodio izaslanik UN-a Abdulaje Batili nisu iznjedrili konkretne rokove ni mjere odlaska stranih boraca.

Dvadeset hiljada stranih vojnika

Prema procjenama UN-a iz druge polovine 2021, u Libiji je u tom trenutku u sastavu regularnih i neregularnih vojnih jedinica bilo angažovano više od 20 hiljada stranaca.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš ponovo je u petak zatražio odlazak svih stranih vojnih plaćenika, rekavši da su izbori jedini "vjerodostojan put prema legitimnom i zajedničkom sistemu upravljanja".

"Hitno je potrebna politička volja da se razbije dugotrajna politička pat-pozicija i da se postigne napredak na više područja", izjavio je Gutereš u Adis Abebi.

U neuspjelim pokušajima osvajanja Tripolija od 2019. do 2022. Haftar je koristio borce iz Čada i Sudana, a angažovao je i pripadnike ruskog Vagnera.

Na području pod kontrolom Dbeibahove vlade stacionirani su pak turski vojnici.

Zajednička vojna komisija "5+5", sastavljena od predstavnika istočne i zapadne Libije, trebalo bi da garantuje odlazak stranih boraca u sklopu primirja potpisanog u oktobru 2020.

Bonus video: