Saliven: Vašington upozorio Rusiju na dolazak Bajdena u Ukrajinu nekoliko sati prije

Saliven koji je takođe bio prisutan danas u Kijevu rekao je da zbog "osjetljive prirode te razmene" on ne želi da "ulazi u to kako su oni odgovorili ni kakva je tačno bila" američka poruka

4393 pregleda 11 komentar(a)
Saliven u posjeti Kijevu, Foto: REUTERS
Saliven u posjeti Kijevu, Foto: REUTERS

SAD su upozorile Rusiju o posjeti američkog predsjednika Džoa Bajdena Ukrajini nekoliko sati prije njegovog polaska da bi se izbjegao svaki sukob, rekao je danas novinarima savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džejk Saliven.

"Upozorili smo Ruse da će predsjednik Bajden putovati u Kijev. Uradili smo to nekoliko sati pred njegov polazak", rekao je Saliven.

Saliven koji je takođe bio prisutan danas u Kijevu rekao je da zbog "osjetljive prirode te razmene" on ne želi da "ulazi u to kako su oni odgovorili ni kakva je tačno bila" američka poruka.

Američki predsjednik Džo Bajden došao je danas u nenajavljenu posjetu Ukrajini, prvu od početka ruske invazije, 24. februara 2022, a posjeta je organizovana u najvećoj tajnosti. On je u posjeti proveo pet sati.

Džejk Saliven je rekao da je posjeta zahtijevala dodatne logističke i operacionalne bezbjednosne mjere. On je rekao da je "naravno uvjek postojao određeni rizik u poduhvatu ovakvog tipa" i da je "predsjednik Bajden smatrao da je važno da se obavi ta posjeta".

Samo dvoje novinara moglo je da prati predsjednika SAD u Kijev.

Bajdenova posjeta Kijevu, prva posjeta jednog američkog predsjednika Ukrajini od 2008. godine, uslijedila je posle posjeta brojnih evropskih zvaničnika glavnom gradu Ukrajine, i posjete ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Vašingtonu u decembru.

Bonus video: