Maliki: Neću dozvoliti formiranje "drugog Izraela"

Potrebno je da Kurdi odustanu od referednuma, jer se protivi Ustavu i nije generalno u interesu iračkog naroda, čak ni u interesu samih Kurda", rekao je Maliki poslije razgovora s američkim ambasadorom u Iraku Daglasom Silimenon
0 komentar(a)
Nuri Maliki, Foto: Reuters
Nuri Maliki, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.09.2017. 16:49h

Uticajni potpredsjednik i nekadašnji premijer Iraka Nuri al Malki izjavio je danas da odbija da Kurdistan "postane drugi Izrael" upozoravajući da bi referendum o nezavisnosti te oblasti mogao da ima "opasne posljedice" za Irak.

"Potrebno je da Kurdi odustanu od referednuma, jer se protivi Ustavu i nije generalno u interesu iračkog naroda, čak ni u interesu samih Kurda", rekao je Maliki poslije razgovora s američkim ambasadorom u Iraku Daglasom Silimenon.

Maliki je rekao da neće dozvoliti formiranje "drugog Izraela na sjeveru Iraka" i dodao da bi "referendum mogao da ima ozbiljne posljedice po Irak".

Irački zvaničnik je rekao da odbija stvaranje države na etničkoj osnovi na Bliskom istoku, prema modelu forimanja 1948. godine izraelske države na vjerskoj osnovi.

Vlasti Kurdistana, autonomnog regiona u Iraku saopštile su početkom juna da će 25. septembra održati referendum o nezavisnosti te oblasti.

Kurdi u Iraku su pod sve većim pritiskom SAD, Iraka i regionalnih sila da otkažu referendum. SAD, glavni saveznik iračkih Kurda, pozvale su u petak vlasti te oblasti da otkažu referendum "i pristupe ozbiljnom i održivom dijalogu s Bagdadom".

Kurdi su dominantno stanovništvo na jugoistoku Turske, sjeveru Sirije, sjeveru Iraka i sjeverozapadu Irana. Te četiri oblasti čine region Kurdistan. Irački dio Kurdistana, na sjeveru, ima autonomiju od 1991.

Oružane snage tog regiona uključene su u ofanzivu protiv Islamske države.

Bonus video: