Poruka Putinu da Amerika ostaje uz Ukrajinu

Predsjednik Džo Bajden je tokom iznenadne posjete Kijevu, koja je bez presedana u novijoj istoriji, obećao podršku u vidu oružja i sankcija

11367 pregleda 11 komentar(a)
Bajden i Zelenski ispred Crkve svetog Mihaila u Kijevu, Foto: Rojters
Bajden i Zelenski ispred Crkve svetog Mihaila u Kijevu, Foto: Rojters

Predsjednik Sjedinjenih Država Džo Bajden obišao je juče centar Kijeva u okviru nenajavljene posjete, obećavajući da će biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno uoči prve godišnjice ruske invazije.

Bajden i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski išli su zajedno do katedrale sa zlatnom kupolom dok su se čule zvuci sirene za uzbunu zbog opasnosti od vazdušnog napada.

”Kada je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju prije skoro godinu, mislio je da je Ukrajina slaba, a Zapad podijeljen. Mislio je da može da izdrži duže od nas. Gorko se prevario”, kazao je Bajden.

Zelenski Bajden
foto: REUTERS

”Cijena koju Ukrajina mora da plati je izuzetno visoka. Žrtve su do sada bile prevelike... Znamo da predstoje teški dani, nedelje i godine”.

Ispred katedrale, spaljeni ruski tenkovi su stajali kao simbol propalog ruskog napada na prijestonicu na početku invazije. Ruske snage su brzo došle do predgrađa Kijeva, ali ih je odbio neočekivano snažan otpor.

Bajden je stigao u Kijev nakon 10 sati putovanja vozom od poljske granice, što je ruta koju su koristili i drugi međunarodni lideri prije njega, i nakon što je napustio Vašington u tajnosti sa malom grupom zvaničnika i novinara.

Govoreći pored Zelenskog u Marinski palati, Bajden se prisjetio strahova prije godinu da će ruske snage brzo zauzeti ukrajinsku prijestonicu.

”Godinu kasnije, Kijev i dalje stoji”, kazao je Bajden. “I Ukrajina stoji. Demokratija stoji. Amerikanci stoje uz vas i svijet stoji uz vas”.

Od početka invazije, u ruskoj invaziji stradale su desetine hiljada civila i vojnika na obje strane, gradovi su pretvoreni u ruševine a milioni izbjeglica su napustili zemlju. Rusija tvrdi da je pripojila skoro petinu Ukrajine, dok je Zapad obećao tesetine milijardi dolara u vojnoj pomoći Kijevu.

Predsjednik SAD je obećao dodatno oružje u vrijednosti od 500 miliona dolara, uključujući artiljerijsku municiju, protivoklopne sisteme i radare vazdušne odbrane, kao i strože sankcije Rusiji.

”Ova posjeta američkog predsjednika Ukrajini, prva u posljednjih 15 godina, najvažnija je posjeta u cijeloj istoriji odnosa SAD i Ukrajine”, kazao je Zelenski.

Rusija je obaviještena o Bajdenovom dolasku u Kijev, kazali su za Rojters zvaničnici Vašingtona i Moskve, očigledno u naporu da se izbjegne rizik napada na Kijev dok je tamo predsjednik SAD. Bajden je proveo više od pet sati u glavnom gradu Ukrajine, konsultujući se sa Zelenskim o narednim koracima, odajući počast palim vojnicima u zemlji i razgovarajući sa osobljem u američkoj ambasadi.

Godinu kasnije, Kijev i dalje stoji. I Ukrajina stoji. Demokratija stoji. Amerikanci stoje uz vas i svijet stoji uz vas, kazao je Bajden

Rjetkost je da predsjednik SAD putuje u ratom zahvaćenu zonu u kojoj SAD ili njeni saveznici nemaju kontrolu vazdušnog prostora, navodi agencija AP. SAD nemaju vojno prisustvo u Ukrajini osim malog odreda marinaca koji čuvaju ambasadu u Kijevu, što je Bajdenovu posjetu činilo komplikovanijom od drugih nedavnih posjeta američkih lidera ratnim područjima.

Posjeta je održana dan prije današnjeg velikog Putinovog obraćanja tokom kojeg on treba da predoči ciljeve za drugu godinu onoga što sada naziva posredničkim ratom protiv oružane moći Vašingtona i vojne alijanse NATO.

”Naravno da će Kremlj ovo gledati kao na novi dokaz da Sjedinjene Države računaju na ruski strateški poraz i da se sam rat bespovratno pretvorio u rat između Rusije i Zapada”, kazala je Tatjana Stanovaja, ruska politička analitičarka.

Bajdenova posjeta je uslijedila i dok šefovi diplomatija EU u Briselu diskutuju o zajedničkoj nabavci municije za Ukrajinu. “To je najhitnije pitanje. Ukoliko u tome ne uspijemo, rezultat rata je u opasnosti”, kazao je vodeći diplomata EU Žozep Borel, uoči sastanka.

Zimska ofanziva

Godišnjica ima više nego simbolično značenje, i postala je ono što Zapad smatra ključnim motivom za najsmrtonosniju fazu rata, dok Moskva šalje hiljade regruta i plaćenika u zimsku ofanzivu.

Rojters ističe da je Rusija do sada ostvarila samo skromne dobiti od napada na smrznute rovove na istočnom frontu. Kijev i Zapad na to gledaju kao na napor da se omogući Putinu da proglasi pobjede godinu nakon što je počeo najveći rat u Evropi od Drugog svjetskog rata.

I Moskva je juče dobila signal diplomatske podrške očekujući razgovore sa kineskim šefom diplomatije Vangom Jiem.

Vašington je proteklih dana saopštio da je zabrinut da bi Peking mogao da počne da snabdijeva Rusiju oružjem. Portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Vang Venbin je kazao da SAD “nijesu u poziciji da zahtijvaju nešto od Kine”.

Jedan diplomatski izvor, koji je govorio za Rojters pod uslovom da ostane anoniman, kazao je da će Veng razgovarati o kineskim idejama za političko rješenje rata. Ukrajina tvrdi da svako diplomatsko rješenje zahtijeva povlačenje ruskih snaga sa njene teritorije.

Rusija pokušava da uspostavi punu kontrolu nad dvije istočne pokrajine od kojih se sastoji ukrajinski industrijski regon Donbas. Ona je pokrenula napade na lokacije počev od Kremine na sjeveru do Vuledara na jugu, a najviše je napredovala oko rudarskog grada Bahmuta.

Kijev, koji u predstojećim mjesecima očekuje veliki priliv zapadnog oružja za planiranu kontraofanzivu, u posljednje vrijeme se uglavnom brani na bojnom polju, tvrdeći da nanosi velike gubitke ruskim snagama.

Prigožin: “Jedu iz zlatnih tanjira”

Britansko ministarstvo odbrane je saopštilo da su među ruskim žrtama dvije elitne brigade od hiljada marinaca koje su vjerovatno “van borbene upotrebe” zbog gubitaka pretrpljenih u neuspjelim pokušajima da se juriša na Vuledar.

”Ruske snage su vjerovatno pod pojačanim političkim pritiskom budući da se bliži godišnjica invazije”, navodi se u saopštenu britanskog ministarstva i predviđa da bi Moskva mogla saopštiti da je osvojila Bahmut nezavisno od situacije na terenu. “Ukoliko Rusija ne uspije ništa da ostvari proljećnom ofanzivom, to će vjerovatno stvoriti dodatne tenzije unutar ruskog rukovodstva”.

U pokazatelju takvog nezadovoljstva, Jevgenij Prigožin, Putinov saveznik čija je privatna vojska Vagner poslala hiljade kriminalaca iz zatvora na ratište oko Bahmuta, optužio je neimenovane zvaničnike da sabotiraju njegove snage uskraćujući im oružje.

”Oni koji se upliću u naše napore da pobijedimo u ovom ratu, apsolutno, direktno rade za neprijatelja”, kazao je on podižući glas i povremeno psujući u sedmominutnoj audio-poruci. “Takvi zvaničnici “jedu doručak, ručak i večeru iz zlatnih tanjira” i šalju rođake na odmor u Dubai”, dodao je on.

Zapadne vlade tvrde da je Moskva izgubila hiljade ljudi i desetine oklopnih vozila u jurišu na Vuledar preko miniranog polja u dometu ukrajinske artiljerije.

Bonus video: