Snažan ciklon Fredi približava se Madagaskaru

Strahuje se da će do 2,2 miliona ljudi, uglavnom na Madagaskaru, biti pogođeno naletima vode i poplavama, prema Globalnom sistemu za upozorenje na katastrofe

4573 pregleda 0 komentar(a)
Satelitska fotografija ciklona Fredi, Foto: Reuters
Satelitska fotografija ciklona Fredi, Foto: Reuters

Mauricijus, arhipelag u Indijskom okeanu, danas je u pripravnosti zbog dolaska tropskog ciklona Fredi, zbog čega su zatvorene prodavnice i međunarodni aerodrom.

Ostrvo Reinion, francuska prekomorska kolonija koja se nalazi na putu ciklona posle Mauricijusa, takođe je u pripravnosti, a ciklon se očekuje tokom noći.

Na Madagaskaru, dalje zapadno, Nacionalni biro za upravljanje katastrofama objavio je da se ciklon Fredi očekuje od utorka uveče sa vetrovima oko 175 kilometara na čas i udarima od 250 kilometara na čas. Upozoreno je na jaku kišu, visoku plimu i rizik od priobalnih poplava.

Strahuje se da će do 2,2 miliona ljudi, uglavnom na Madagaskaru, biti pogođeno naletima vode i poplavama, prema Globalnom sistemu za upozorenje na katastrofe.

Na Mauricijusu su sredinom dana ulice pod povremenim udarima vjetra bile gotovo puste, sem ispred pekara gdje su ljudi kupovali posljednje zalihe hleba prije dolaska ciklona očekivanog oko 17.00 po lokalnom vremenu.

Meteorološka služba Mauricijusa javila je da bi centar ciklona mogao da prođe oko 129 kilometara od glavnog ostrva, i da će se vreme pogoršati narednih sati.

Navodi se da bi talasi mogli da se podignu iznad sedam metara i da će nadolaženje vode zbog oluje izazvati poplave duž obale.

Vlasti su izdale upozorenje za ciklon jačine tri.

Prema protokolima na snazi na Mauricijusu proglašenje kategorije tri ciklona povlači za sobom zaustavljanje svih javnih službi i privatnog sektora, kao što su trgovine, banke, benzinske pumpe. Zdravstvena služba i bezbjednosne službe kao što su policija i vatrogasci, nastavljaju da rade.

Desetak oluja ili ciklona prođe svake godine preko jugozapadnog dijela Indijskog okeana za vrijeme sezone ciklona koja se proteže od novembra do aprila.

Ciklon Fredi je izrazito jak i predstavlja direktnu prijetnju za Rodrigeš, Mauricijus i Sent Brandon, rekao je sinoć premijer Mauricijusa Pravind Džugnaut.

Rodrigeš i Sent-Brandon se nalaze na više stotina kilometara istočno od glavnog ostrva usred Indijskog okeana, ali su dio arhipelaga Mauricijusa i popularni su među turistima zbog plaža i tirkizne vode.

Meteorolozi su tokom dana snizili očekivanu snagu ciklona sa "vrlo intenzivne" na "intenzivnu" sa udarima koji mogu da dostignu 280 kilometara na čas u centru, u odnosu na prethodnih 300 kilometara na čas.

Međunarodni aerodrom na Mauricijusu zatvoren je od 7.00 po lokalnom vremenu, prema njegovom internet sajtu. Uprava aerodroma pozvala je putnike da ne kreću ka aerodromu bez prethodno dobijene potvrde da će avion da poleti.

Bonus video: