Bajden: NATO je jači nego ikad; Duda: Amerika može održati svjetski poredak

"Moramo imati bezbjednost u Evropi", rekao je Bajden u predsjedničkoj palati u Varšavi

5318 pregleda 5 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je u utorak da je NATO jači nego ikad, tokom posjete Poljskoj, uoči prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Bajden je tokom sastanka s poljskim kolegom Andžejem Dudom, opisao NATO kao "možda najpostojaniji savez u istoriji" i rekao je da je jači nego ikad uprkos nadi ruskog predsjednika Vladimira Putina da će se raspasti zbog rata u Ukrajini.

Potvrdio je posvećenost Sjedinjenih Američkih Država evropskoj bezbjednosti.

"Moramo imati bezbjednost u Evropi", rekao je Bajden u predsjedničkoj palati u Varšavi. "To je tako osnovno, tako jednostavno", rekao je.

Podrška SAD Ukrajini ostaje snažna, dodao je američki predsjednik.

"Kao što sam rekao predsjedniku Zelenskom kada smo juče razgovarali u Kijevu, vjerovatno mogu da kažem da naša podrška Ukrajini ostaje nepokolebljiva", rekao je Bajden.

Predsjednik Poljske je rekao da je Bajdenova posjeta važan znak posvećenosti SAD bezbjednosti u Evropi.

"Vaša posjeta je signal odgovornosti SAD-a za bezbjednost svijeta i Evrope. Amerika može održati svjetski poredak", rekao je Duda Bajdenu tokom njihovog bilateralnog sastanka.

Duda
Dudafoto: Reuters

Bajden će se u srijedu konsultovati s Dudom i drugim čelnicima Bukureštanske devetorice, grupe najistočnijih članica vojnog saveza NATO-a.

Invazija Rusije koja se približava godišnjici 24. februara ostavila je desetine hiljada mrtvih i razorila ukrajinski infrastrukturni sistem, te oštetila globalnu ekonomiju.

Bonus video: