Le Drian: Asad blokira politički proces, na Rusiji je da izvrši pritisak na njega

Le Drian je ocijenio da je prva "neophodna etapa" uspostavljanje prekida vatre koji bi svi poštovali kako je navedeno u prethodnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN
0 komentar(a)
Žan-Iv Le Drian, Foto: Reuters
Žan-Iv Le Drian, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2018. 03:26h

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian izjavio je danas da je poslije napada zapadnih zemalja u Siriji sada na Rusiji da izvrši pritisak na predsjednika Bašar al Asada kako bi se pronašlo političko rješenje krize.

"Sada se nadamo da će Rusija shvatiti da je poslije vojnog odogovora neophodno uložiti zajedničke napore u promovisanju političkog procesa u Siriji kako bi se izašlo iz krize. Francuska je spremna za taj korak", rekao je Le Drian u intervjuu za list Žurnal di dimanš (Journal du dimanche).

Francuski ministar je dodao da je "Asad taj koji blokira politički proces i da je na Rusiji da izvrši pritisak na njega".

Le Drian je ocijenio da je prva "neophodna etapa" uspostavljanje prekida vatre koji bi svi poštovali kako je navedeno u prethodnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN.

Prema njegovim riječima, napadi koje su juče sproveli snage SAD, Velike Britanije i Francuske u Siriji, treba da "omoguće ponovno pokretanje pregovora u okviru UN".

Le Drian je juče nekoliko sati poslije napada sprovednih poslije optužbe da su Asadove snage koristile hemijsko oružje u nedavnom napadu u Dumu kod Damaska, rekao da Francuska želi "odmah" da radi na nastavku političkog procesa rješavanja sirijske krize.

"Plan o izlasku iz krize treba da bude pronađen i to sa političkim rješenjem. Spremni smo da sada radimo sa svim zemljama koje mogu da doprinesu tom rješenju", rekao je šef francuske diplomatije.