Njemačka protjeruje dvoje iranskih diplomata zbog smrtne presude protiv iransko-njemačkog državljanina

Vlasti u Iranu objavile su juče da je Džamšid Šarmahad, 67-godišnji iransko-njemački državljanin koji je živio u SAD, osuđen na smrt prema optužbama za terorističke aktivnosti i navodne umiješanosti u napad izvršen 2008. godine

2279 pregleda 0 komentar(a)
Berbok, Foto: REUTERS
Berbok, Foto: REUTERS

Njemačka je saopštila danas da protjeruje dvoje iranskih diplomata zbog izricanja smrtne kazne jednom Irancu koji ima i njemačko državljanstvo.

Vlasti u Iranu objavile su juče da je Džamšid Šarmahad, 67-godišnji iransko-njemački državljanin koji je živio u SAD, osuđen na smrt prema optužbama za terorističke aktivnosti i navodne umiješanosti u napad izvršen 2008. godine.

Iran je naveo da je Šarmahd vođa oružanog krila grupe koja se zalaže za restauraciju monarhije svrgnute u Islamskoj revoluciji 1979. dok njegova porodica tvrdi da je on bio samo portparol te opozicione grupe i negiraju bilo kakvo njegovo učešće u napadima. Porodica je optužila iransku obavještajnu službu da ga je otela u Dubaiju 2020. godine.

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da je pozvala iranskog otpravnika poslova u Berlinu i prenijela mu da Berlin neće prihvatiti "ogromno kršenje prava njemačkih građana".

"Kao posljedica toga njemačka vlada je proglasila dva člana iranske ambasade nepoželjnim osobama i zatražila da napuste Njemačku u kratkom roku. Tražimo da Iran povuče smrtnu kaznu protiv Džamšida Šarmahda i dozvoli mu fer žalbu u skladu sa vladavinom prava", rekla je Berbok.

Njemačka je navela da Šarmahad, koji živi u Glendori u američkoj državi Kaliforniji nije imao čak ni početak fer suđenja i da je pristup konzularnih službenika suđenju bio više puta odbijen. Ona je takođe rekla da je bio uhapšen pod vrlo sumnjivim okolnostima.