Slike stvorene vještačkom inteligencijom gube američka autorska prava

Odluka je jedna od prvih koju je donio američki sud ili Agencija za zaštitu autorskih prava za djela stvorena pomoću vještačke inteligencije, a dolazi usred uspona generativnog AI softvera kao što su Midjourney, Dall-E i ChatGPT

6033 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Slike u grafičkom romanu koje su napravljene korišćenjem sistema vještačke inteligencije Midjourney ne bi trebalo da budu zaštićene autorskim pravima, navodi se u pismu u koje je agencija Rojters imala uvid.

Autorka „Zarja zore“ Kristina Kaštanova ima pravo na autorska prava za djelove knjige koje je napisala i uredila, ali ne i za slike koje je napravila koristeći Midjourney, navodi se u pismu.

Kaštanova je napisala tekst „Zarja zore“, a softver Midjourney je kreirao slike u knjizi na osnovu njenih podsticaja.

Odluka je jedna od prvih koju je donio američki sud ili Agencija za zaštitu autorskih prava za djela stvorena pomoću vještačke inteligencije, a dolazi usred meteorskog uspona generativnog AI softvera kao što su Midjourney, Dall-E i ChatGPT.

Kancelarija za autorska prava je u svom pismu navela da će ponovo izdati registraciju za "Zarju zore" kako bi se izostavile slike koje "nisu proizvod ljudskog autorstva".

Kako prenosi Rojters, Midjourney nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar, dok Kancelarija za autorska prava nije komentarisala odluku.

Kaštanova je nazvala „odličnom viješću“ zadržavanje autorskih prava za svoju priču i raspored slika, za koje je rekla da „pokrivaju mnogo posla za ljude u umjetničkoj AI zajednici.“

Rekla je da ona i njeni advokati razmatraju kako najbolje da nastave sa svojim argumentom da su same slike „direktan izraz moje kreativnosti i stoga zaštićene autorskim pravima“.

Midjourney je sistem zasnovan na vještačkoj inteligenciji koji generiše slike na osnovu tekstualnih upita koje unose korisnici.

Kancelarija za autorska prava rekla je Kaštanovoj u oktobru da će ponovo razmotriti registraciju autorskih prava na knjigu jer njena prijava nije otkrila ulogu Midjourneija.

Kancelarija je u utorak saopštila da će dati zaštitu autorskim pravima za tekst knjige i način na koji je Kaštanova odabrala i rasporedila njene elemente, ali pisalo je da ona nije "glavni um" iza samih slika.

„Činjenica da korisnici ne mogu predvidjeti specifične rezultate Midjournija čini ga drugačijim u pogledu autorskih prava od drugih alata koje koriste umjetnici“, navodi se u pismu.

Bonus video: