Sniježna oluja pogodila veliki dio SAD

Iako je sjever SAD naviknut na snijeg, sniježne padavine bi po količini mogle da budu istorijske, a temperatura i do minus minus 32 stepena Celzijusovih u petak. Za to vrijeme, srednjeatlantska i jugoistočna područja SAD mogla bi se suočiti sa - rekordno visokim temperaturama za ovo doba godine

6412 pregleda 2 komentar(a)
U Kaliforniji najveći problem vjetar koji obara drveće i dalekovode, Foto: Reuters
U Kaliforniji najveći problem vjetar koji obara drveće i dalekovode, Foto: Reuters

Jaka zimska oluja ostavila je danas potrošače bez struje u američkoj saveznoj državo Kaliforniji, zatvorila puteve od Arizone do Vajominga i izazvala otkazivanja barem 1.200 letova - a najgore se tek očekuje u narednim danima.

Škole u obje Dakote, Minesoti i Viskonsinu su zatvorene, ne rade ni institucije, poput skupštine u Minesoti, a u Južnoj Dakoti, guvernerka Kristi Noem je naložila je rad od kuće svih koji to mogu.

U Vajomingu je doslovno svaki drum manje ili više zavijan i očekuje se tako bude danima.

Na pacifičkom sjeverozapadu, žestoki vjetrovi i jake sniježne padavine u planinama Keskejd u državi Vašington spriječile su spasilačke timove da dođu do tijela trojice alpinista koje je prethodnog vikenda usmrtila lavina.

U Kaliforniji, najveći problem je vjetar koji obara drveće i dalekovode. Do danas je 91.000 tamošnjih potrošača ostalo bez struje, a u planinama iznad Los Anđelesa, Venture i Santa Barbare izdato je upozorenje na mećavu.

Više od 320 kilometara dionice međudržavnog puta 40 od centralne Arizone do granice sa Novim Meksikom zatvoreno je zbog vejavice, kiše i naleta vjetra brzine do 130 kilometara na sat. U Arizoni, hiljade ljudi su bez struje.

Iako je sjever SAD naviknut na snijeg, sniježne padavine bi po količini mogle da budu istorijske, a temperatura i do minus 29 stepeni Celzijusovih u četvrtak, a do minus 32 stepeni Celzijusovih u petak.

Oluja će se tokom nedjelje premještati ka istočnoj obali SAD.

Za to vrijeme, srednjeatlantska i jugoistočna područja SAD mogla bi se suočiti sa - rekordno visokim temperaturama za ovo doba godine.

Bonus video: