Zašto je Njemačka veoma zainteresovana za izbore u Nigeriji?

Ekonomska kriza, krvavi sukobi, gnijevno stanovništvo… Nije to dobra atmosfera za izbore koji se u subotu 25. februara održavaju u Nigeriji. Ali, od njih zavisi da li će Njemačka i Nigerija sarađivati u budućnosti

2310 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mnogo toga je na kocki 25. februara, i to ne samo za 211 miliona stanovnika Nigerije. Strane zemlje takođe pažljivo prate kako se odvijaju izbori i ko će na kraju pobijediti.

Jer, Nigerija nije bilo koja zemlja, već „glas koji ima međunarodnu težinu“, kako je to prošle godine rekla njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok. Nigerija je najveća ekonomska sila i najmnogoljudnija zemlja u Africi. Njen uticaj je veliki i na to kako se Afrička unija pozicionira po međunarodnim pitanjima, bilo da se radi o klimatskim promjenama ili o ruskom agresorskom ratu u Ukrajini.

„Želimo bliže da sarađujemo sa ovim važnim partnerom“, rekla je Berbok prije svog puta u Nigeriju u decembru 2022. A da li će od toga nešto i biti – zavisi od izbora, kažu posmatrači.

„Prvi put održavamo izbore u stanju opšte neizvjesnosti. Teritorijalni integritet zemlje je u pitanju“, ukazuje u intervjuu za DW Nkvačukvu Ordži sa univerziteta Nigerije. Separatisti i kriminalne bande na jugu, krvavi sukobi između ratara i stočara u centru i islamistički teror na sjeveru gurnuli su velike djelove zemlje u haos.

Tenzije se povećavaju

Politički posmatrači u Berlinu i drugim evropskim prijestonicama strahuju da bi stvari mogle da se pogoršaju. I na nekim od prethodnih izbora bilo je nasilja, iako je bezbjednosna situacija bila bolja. Ovoga puta izbori su posebno sporni, jer predsjednik Muhamed Buhari nakon dva mandata nije smio da se ponovo kandiduje.

Čak trojica kandidata se bore da ga naslijede: pored Bola Tinubua iz vladajuće stranke APC i bivšeg potpredsjednika Atikua Abubakara iz PDP – obje stranke dominiraju nigerijskom politikom od 1990-ih – tu je i biznismen i milioner Piter Obi. On je posebno popularan kod mladih glasača.

Zapadne zemlje su zabrinute da bi liderska uloga Nigerije mogla da oslabi ili nestane, ako dođe do ozbiljnog nasilja ili dugotrajnih sporova oko ishoda izbora. Zemlja bi u tom slučaju bila zaokupljena sopstvenim problemima.

Ali do toga ne mora doći. „Ishod izbora u Nigeriji teško je predvidjeti. Strahovanja od postizbornog nasilja bilo je nekoliko puta u istoriji Nigerije, a ništa se nije dogodilo“, kaže za DW Linda Irulo, profesorka na američkom univerzitetu Džordžtaun. Tako je, podsjeća, nakon poraza na izborima 2015. tadašnji predsjednik Nigerije Gudlak Džonatan mirno predao vlast.

Kontroverzno pitanje migracije

Ako ovoga puta stvari krenu naopako ili ako nova vlada Nigerije ne uspije da se uhvati u koštac sa problemima, zapadne zemlje bi posljedice osjetile na drugi način.

„Ako stvari ne budu išle kako treba, onda će migracije biti veliki problem. Mnogo ljudi već odlazi iz zemlje. To pokazuje koliko je malo povjerenja u to da se država brine o svojim ljudima“, kaže Ordži.

Međunarodni partneri kao što je Njemačka vjerovatno će to registrovati s nelagodom. Dugo je Nigerija bila jedna od deset najvažnijih zemalja porijekla za tražioce azila u Njemačkoj. Berlin se dugo zalagao za to da Nigerija obuzda ilegalne odlaske i lakše primi odbijene potražioce azila. Ta tema je uvijek igrala važnu ulogu prilikom susreta bivše kancelarke Merkel i predsjednika Buharija.

Izborni rezultat mogao bi da utiče i na buduću saradnju po pitanju migracija. „Peter Obi je jedini od tri kandidata koji ne samo da je obećao veze s inostranstvom, već želi i da promijeni način na koji se Nigerijci tretiraju u zapadnim zemljama“, kaže Linda Irulo. U ovom slučaju, nigerijska vlada bi mogla da zahtijeva od Njemačke da olakša izdavanje viza nigerijskim građanima – što bi Berlin teško tek tako prihvatio.

Važan trgovinski partner

Njemačka privreda se, pak, raduje predstojećoj promjeni vlasti u Nigeriji, bez obzira na to ko će na kraju da pobijedi u trci. „Možemo da vidimo da su zapravo svi kandidati više naklonjeni ekonomiji od sadašnje vlade“, kaže za DW Kristof Kanengiser iz Njemačko-afričkog poslovnog udruženja.

I on svakako vidi potencijal za bližu saradnju. Nakon Južnoafričke Republike, Nigerija je već sada najvažniji trgovinski partner za njemačke kompanije u podsaharskoj Africi. „Nigerija je teško, ali zanimljivo tržište za njemačke kompanije“, kaže Kanengiser.

Privreda i politika žele da prošire saradnju, posebno kada je riječ o temi budućnosti – obnovljivim izvorima energije. Da bi postala klimatski neutralna do 2045. Njemačkoj je hitno potreban zeleni vodonik, a on bi trebalo da stiže i iz Nigerije. Njemačka vlada je još 2021. otvorila kancelariju za vezu u glavnom gradu Abudži.

Nakon izbora, njemačka vlada bi trebalo brzo da pozove novu vladu u Berlin i takođe što prije posjeti Nigeriju na visokom nivou, zahtijeva Kanengiser. Ako stvari ostanu mirne i izborni rezultat bude vjerodostojan, njemačka vlada će to sigurno vidjeti na isti način.