TRAMP I MAKRON PRVI PUT SE POJAVLJUJU KAO PREDSJEDNICI

Šta svijet da očekuje od Generalne skupštine UN?

AP, međutim, primjećuje da na agendi UN ne nalazi nijedan zvaničan događaj koji se odnosi na kampanju Pjongjanga da razvije nuklearno oružje koje može da pogodi SAD, ali navodi da se očekuje da to bude pitanje broj jedan za većinu lidera
0 komentar(a)
Generalna skupština UN, Foto: Reuters
Generalna skupština UN, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.02.2019. 13:50h

Svjetski lideri okupiće se naredne nedjelje u Njujorku na zasijedanju Generalne skupštine UN kako bi razgovarali o svjetskim problemima i narednim izazovima.

U centru pažnje biće predsjednici SAD i Francuske, Donald Tramp i Emanuel Makron, navodi AP, primjećujući da će za obojicu to biti prvo pojavljivanje u Generalnoj skupštini UN.

Njima će se pridružiti više od 100 šefova država i vlada.

Iako će Trampovi govori i sastanci biti pažljivo praćeni, najveća pažnja posvetiće se Sjevernoj Koreji, koju je generalni sekretar UN Antonio Gutereš nazvao "najopasnijom krizom s kojom se danas suočavamo". 

AP, međutim, primjećuje da na agendi UN ne nalazi nijedan zvaničan događaj koji se odnosi na kampanju Pjongjanga da razvije nuklearno oružje koje može da pogodi SAD, ali navodi da se očekuje da to bude pitanje broj jedan za većinu lidera. 

U fokusu će biti i nevolje Rohindža muslimana za koje američka agencija napominje da su žrtve onoga što Gutereš naziva "kampanjom etničkog čišćenja" koja je primorala skoro 400.000 njih da pobjegnu u Bangladeš u posljednje tri nedjelje. 

U prvom saopštenju o Mjanmaru u proteklih devet godina, Savjet bezbjednosti UN osudio je nasilje i pozvao na preduzimanje hitnih koraka kako bi se ono okončalo. 

Gutereš je najavio da će se lideri usredsrediti i na treću prijetnju - klimatske promjene. 

Broj prirodnih katastrofa skoro da je četvorostruko veći, a Gutereš je ukazao na vremenske prilike proteklih nedjelja u Teksasu, Floridi i Karibima, kao i u Bangladešu, Indiji, Nepalu i Sijera Leoneu.