Abadi: Kurdski planovi za referendum o nezavisnosti izgledaju kao igranje vatrom

Premijer Iraka je je poručio i da se priprema da vojno interveniše ukoliko referendum Kurda o nezavisnosti rezultira sukobima
0 komentar(a)
Hajder al Abadi, Foto: Reuters
Hajder al Abadi, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.09.2017. 20:13h

Irački premijer Hajder al Abadi izjavio je da kurdski planovi za održavanje referenduma o nezavisnosti izgledaju kao "igranje vatrom", prenosi Rojters.

Agencija navodi da je Abadijev komentar uslijedio nakon što je parlament autonomnog kurdskog regiona na sjeveru Iraka juče odobrio plan Regionalne vlade za održavanje referenduma 25. septembra.

"Ovo glasanje moglo bi da ugrozi sve ono što su Kurdi postigli pod samoupravnom vlašću", prenijela je Abadijeve riječi iračka agencija "Medija njuz".

Abadi je ranije dabas izjavio da se priprema da vojno interveniše ukoliko referendum Kurda o nezavisnosti rezultira sukobima.

U ekskluzivnom intervjuu američkoj novinskog agenciji AP, Al Abadi je ocijenio referendum kao "opasnu eskalaciju" koja će pozvati na kršenje iračkog suvereniteta, prenio je AP.

Poslanici iračkog Kurdistana odobrili su održavanje referenduma o nezavisnosti te autonomne oblasti u u Iraku 25. septembra, dok su članovi opozicije bojkotovali prvu sjednicu u dvije godine.

Potpredsjednik iračkog Kurdistana, Džafar Ajmenki, koji je predsjedavao sjednicom, rekao je da će referendum biti održan nakon što je je 65 poslanika koji su bili prisutni glasalo za, prenosi AFP.

Iračka vlada se protivi referendumu, koji je ranije ove godine najavio lider Kurda Masud Barzani.

Iran i Turska su, takođe, izrazili svoje nezadovoljstvo zbog referenduma, rekavši da bi referendum mogao da izazove separatističke tendencije među kurdskom populacijom te dvije zemlje.

Barzani je izjavio da referendum neće biti odložen, uprkos insistiranju SAD i drugih Zapadnih snaga koje su zabrinute da bi referendum mogao da odvrati Irak od borbe protiv Islamske države.

Bonus video: