Sud naložio Glenkoru da plati 700 miliona dolara u SAD

Presuda je izrečena u skladu sa dogovorom o priznanju krivice koji su prošlog maja postigli gigant koji se bavi rudarstvom i trgovinom, i federalni tužioci na Menhetnu

24565 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američki sud je danas naložio kompaniji Glenkor da plati 700 miliona dolara u vezi sa priznanjem krivice za viešdecenijsku šemu podmićivanja stranih zvaničnika u nekoliko država, objavio je Rojters.

Presuda koju je izrekla američka okružna sutkinja Lorna Šofild u federalnom sudu na Menhetnu sastoji se od novčane kazne od 428,5 miliona dolara i 272 milona dolara u izgubljenoj imovini u skladu sa dogovorom o priznanju krivice postignutom prošlog maja između giganta koji se bavi rudarstvom i trgovinom, i federalnih tužilaca na Menhetnu.

Tužioci su saopštili da je Glenkor platio više od 100 miliona dolara mita zvaničnicima u više država uključujući Nigeriju, Brazil, Venecuelu i Demokratsku Republiku Kongo da bi dobio poslovne ugovore ili izbjegao revizije.

Kazna je 15 odsto manja od one koju preporučuju američke smjernice za odmjeravanje kazni, zato što je Glenkor sarađivao, uključujući obezbjeđivanje dokumenata koja se nalaze u inostranstvu i ulaganje "značajnih resursa" u poboljšanje etike i povinovanje, rekli su tužioci.

Multinacionalna kompanija sa sjedištem u Švajcarskoj saopštila je da očekuje da će platiti više od 1,5 milijardi dolara za rješavanje optužbi za mito i manipulisanje tržištem, uključujući više od milijardu dolara u Sjedinjenim Državama.

Federalni sud u Konektikatu naložio je prošle godine Glenkoru da plati 341 milion dolara u novčanim kaznama i 144 miliona dolara u gubitku imovine nakon što je priznao krivicu za manipulisanje tržištem.

Bonus video: