Talas napada otrovom na iranske učenice

Neki političari su kazali da iza napada možda stoje vjerske grupe koje se protive školovanju djevojčica

16531 pregleda 4 komentar(a)
Desetine djevojčica završilo u bolnici, Foto: Rojters
Desetine djevojčica završilo u bolnici, Foto: Rojters

Stotine iranskih djevojčica u različitim školama pretrpjelo je napade “blagim otrovom” proteklih mjeseci, saopštio je ministar zdravlja. Neki političari su kazali da iza napada možda stoje vjerske grupe koje se protive obrazovanju djevojčica, prenio je Rojters.

Napadi se događaju u kritičnom trenutku za iranske klerikalne vladare, koji su suočeni sa mjesecima antivladinih protesta izazvanih smrću mlade Iranke u pritvoru policije za moral koja nameće stroga pravila oblačenja.

Napadi otrovom u više od 30 škola u najmanje četiri grada počeli su u novembru u šiitskom muslimanskom svetom gradu Kom, što je podstaklo neke roditelje da ispišu djecu iz škole, objavili su državni mediji.

”Gardijan” je prenio da je desetine djevojčica završilo u bolnici. Neke od njih su kazale da su osjetile mučninu i da su imale preskakanje srca.

”Istraživanje odakle potiče ovaj blagi otrov ... i da li je to učinjeno namjerno, nisu u nadležnosti mog ministarstva”, rekao je ministar zdravlja Bahram Ejnolahi, kako su prenijeli državni mediji.

Njegov zamjenik Junes Panahi izjavio je da “je otkriveno da neki ljudi žele da škole, posebno škole za djevojčice, budu zatvorene”, objavila je državna novinska agencija IRNA.

Meta napada je bila jedna škola za dječake u gradu Borujerd, objavili su državni mediji.

Poslanik Alireza Monadi je rekao da je postojanje “božje volje” da spriječi djevojke da idu u školu “ozbiljna prijetnja”.

On nije dalje komentarisao, ali su sumnje pale na tvrdolinijaške grupe koje djeluju kao samozvani čuvari njihovog tumačenja islama.

Napadi počeli u novembru u gradu Kom
Napadi počeli u novembru u gradu Komfoto: Reuters

Rojters podsjeća da su 2014. građani izašli na ulice Isfahana da protestuju protiv napada kiselinom čiji je cilj, po svemu sudeći, bio terorisanje žena koje krše strogi islamski način oblačenja u zemlji.

”Da su počinioci napada kiselinom tada identifikovani i kažnjeni, danas se grupa nazadnjaka ne bi udružila da napada naše nedužne djevojčice u školama”, objavio je na Tviteru reformistički političar Azar Mansuri.

Nekoliko visokih sveštenika, poslanika i političara kritikovalo je vladu zato što ne prekine napade otrovom i što navodi oprečne razloge za njih, a neki su upozorili da bi frustracije među porodicama mogle podstaći nove proteste.

”Zvaničnici daju oprečne izjave ... jedan kaže da je namjerno, drugi da je povezano sa bezbjednošću a neki krive sistem grijanja u školama”, rekao je sveštenik Muhamed Džavad Tabatabaj-Borujerdi. On je dodao da takve izjave povećavaju nepovjerenje građana u vlast.

Državni mediji su objavili da je u toku istraga povodom slučajeva trovanja.

Bonus video: