Direktor FBI: Pandemija koronavirusa vrlo vjerovatno nastala kao posljedica incidenta u kineskoj laboratoriji u Vuhanu

Novi obavještajni podaci su uticali da se analiza ministarstva enegetike usmjeri više ka tome da je virus procurio, prenose podatke anonimnih izvora Vol strit džurnal, Njujork tajms i Si-En-En (CNN)

5412 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Kristofer Raj izjavio je da je FBI došao do zaključka da je pandemija koronavirusa "vrlo vjerovatno" nastala kao posljedica incidenta u kineskoj laboratoriji u Vuhanu.

"FBI smatra već neko vrijeme da je porijeklo pandemije vrlo vjerovatno (vezano) za incident u laboratoriji u Vuhanu", rekao je Rej u intervjuu za Foks Njuz.

Sličnu pretpostavku je dva dana ranije iznijelo američko ministarstvo energetike.

Novi obavještajni podaci su uticali da se analiza ministarstva enegetike usmjeri više ka tome da je virus procurio, prenose podatke anonimnih izvora Vol strit džurnal, Njujork tajms i Si-En-En (CNN).

Ti mediji, međutim, insistiraju na činjenici da je ministarstvo energetike, pod čijom nadležnosti su biološke laboratorije, objavilo novu analizu uz "slab nivo povjerenja" .

Američki obavještajni krugovi su još više podijeljeni oko tog pitanja, neki smatraju da je kovid-19 nastao prirodnim prenosom.

U intervjuu je Kristofer Rej takođe optužio Kinu da pokušava da blokira istragu koju vode SAD o uzrocima pandemije koja je izbila početkom 2020, u kojoj je umrlo više od sedam miliona ljudi i mjesecima bilo poremećeno svjetsko tržište.

"Kineska vlada ... je uložila sve napore da pokuša da zamuti i onemogući naš rad, rad koji sprovodi američka vlada i naši bliski strani partneri", rekao je direktor FBI i dodao da je to "nesrećno za cio svijet".

Peking žestoko negira ove tvrdnje.

Za naučnu zajednicu od presudnog je značaja da se utvrdi porijeklo pandemije kovida - 19, da bi se mogao spriječiti i boriti se protiv novog epidemiološkog talasa, prenosi Frans pres.

Bonus video: