Izraelski general napade na Palestince nazvao pogromom

Nasilje naseljenika izbilo je nakon ubistva dvojice izraelske braće

12651 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada i automobili uništeni u napadu izraelskih naseljenika u Havari, Foto: AMMAR AWAD
Zgrada i automobili uništeni u napadu izraelskih naseljenika u Havari, Foto: AMMAR AWAD

Izraelska policija uhapsila je pet osumnjičenih zbog divljanja jevrejskih naseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali ranije ove nedjelje, koje je jedan izraelski general opisao kao “pogrom”, a koje je uslijedilo poslije palestinskog oružanog napada.

Vojska je juče naredila da radnje u palestinskom selu Huvara juče budu zatvorene, kazali su stanovnici za Rojters. Jedan palestinski napadač ubio je dvojicu izraelske braće u nedjelju, nakon čega su uslijedili napadi izraelskih doseljenika na kuće i automobile u kojima je stradao jedan Palestinac.

Izraelska policija je juče saopštila da očekuje još hapšenja tokom istrage o nasilju naseljenika u oblasti Huvare.

Izraelska vojska planira nova hapšenja naseljenika
Izraelska vojska planira nova hapšenja naseljenikafoto: REUTERS

Palestinski premijer Mohamed Štajeh, kazao je juče tokom posjete selu da hapšenja nijesu dovoljna. “Ovdje vidimo organizovani kriminal izraelske vlade koji sprovode naseljenici”, kazao je on.

General major Jehuda Fuks, koji komanduje izraelskom vojskom u toj oblasti, kazao je da su njegove snage bile pripremljene za pokušaj naseljenika da se osvete, ali da su iznenađeni intenzitetom nasilja, koje je on kazao da su počinile desetine ljudi.

”Incident u Huvari je pogrom koji su sproveli kriminalci”, kazao je on za N12 njuz.

Više od 60 Palestinaca, među kojima ima i napadača i civila, ubijeno je u sukobima sa izraelskim bezbjednosnim snagama, kao i 13 Izraelaca i jedan ukrajinski državljanin u napadima na Izraelce od početka 2023.

Izraelski general je komentar o pogromu iznio u trenutku pojačanih tenzija unutar nacionalističko-religiozne vlade premijera Benjamina Netanjahua, u čijem sastavu su tvrdolinijaški doseljenici koji traže žestoke akcije protiv Palestinaca.

Kolektivna kazna ne pomaže u borbi protiv terorizma, upravo suprotno - ona može podstaći terorizam

Jedan od njih, desničarski ministar državne bezbjednosti Itamar Ben Gvir, pozvao je ljude da “ne uzimaju zakon u svoje ruke”, dok je istovremeno njegova Jevrejska partija optužila Netanjahua da je preslab prema terorizmu.

Fuks je kazao: “Ovdje se ne radi o uzimanju zakona u svoje ruke” jer ljudi koji poštuju zakon ne siju teror među cijelom populacijom. Kolektivna kazna ne pomaže u borbi protiv terorizma, upravo suprotno - ona može podstaći terorizam”.

Budući da su muslimanski sveti mjesec ramazan i jevrejska Pasha za svega nekoliko nedjelja, strani posrednici su nastojali da smanje tenzije koje su porasle nakon niza smrtonosnih izraelskih vojnih racija prošle godine i palestinskih napada koji su uslijedili.

Bonus video: