Državni tužilac SAD smatra da je vođa Vagnera ratni zločinac

"Ova grupa, koja je odgovorna za napade na Ukrajince u Donbasu, uključujući dovođenje zatvorenika iz ruskih zatvorskih kampova – jednostavno je neshvatljivo šta rade"

4975 pregleda 6 komentar(a)
Prigožin, Foto: Reuters
Prigožin, Foto: Reuters

Američki državni tužilac Merik Garland je rekao da je Jevgenij Prigožin, vođa ruske plaćeničke grupe Vagner koja se bori u Ukrajini, ratni zločinac.

Garland je to između ostalog kazao na saslušanju u Senatu, tokom pojašnjenja kako ministarstvo pravde SAD pomaže Ukrajini u istraživanju ratnih zločina koji su navodno počinjeni od početka ruske invazije, uključujući i zločine polu-privatne vojne grupe Vagner.

"Gospodin Prigožin, koji vodi tu stvar, je po mom mišljenju ratni zločinac", ocijenio je Garland tokom saslušanja.

"Možda nije prikladno da ovo kažem, kao sudija, prije nego što vidim sve dokaze. Ali mislim da imamo više nego dovoljno dokaza u ovom trenutku, da bih se tako osjećao", istakao je Garland.

"Ova grupa, koja je odgovorna za napade na Ukrajince u Donbasu, uključujući dovođenje zatvorenika iz ruskih zatvorskih kampova – jednostavno je neshvatljivo šta rade", poručio je on.

Ukrajinski glavni tužilac, Andrij Kostin, rekao je da je Prigožin pod istragom Kijeva zbog ratnih zločina, a Garland je kazao da SAD u tome pomažu Ukrajini.

Prigožin je blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, i iako Vagner uglavnom operiše nezavisno od ruske vojske, imao je ključnu rolu u napadu na Ukrajinu.

U januaru, SAD su zvanično označile Vagner kao transnacionalnu kriminalnu organizaciju, stavivši je na istu ravan sa italijanskim mafijaškim grupama, i organizovanim kriminalnim grupama iz Japana i Rusije.

Ta kvalifikacija omogućava šire sankcije za globalnu mrežu ove grupe koja radi najamničke poslove, ali i vodi preduzeća u Africi.

Američki zakonodavci vrše pritisak na adminstraciju predsjednika Džoa Bajdena da označi Vagner kao terorističku grupu.

Prigožina je ministarstvo pravde SAD optužilo 2018. godine za miješanje u američke izbore, putem Agencije za pretraživanje interneta, bazirane u Sankt Peterburgu, koju takođe kontroliše.

Bonus video: