Gutereš pred Dan žena: Ravnopravnosti polova neće biti barem još 300 godina

Naveo je primjer Afganistana, gdje su talibani u avgustu 2021. preuzeli vlast i gdje su “žene i djevojke isključene iz javnog života”

13140 pregleda 3 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš izrazio je u ponedjeljak žaljenje zbog toga što je ravnopravnost muškaraca i žena u svijetu sve dalje, a ostvariće se u najboljem slučaju "za trista godina".

“Ravnopravnost polova je sve dalje. Uz sadašnji ritam, tijelo UN Žene smatra da će se ostvariti za trista godina”, istaknuo je Gutereš u govoru na početku dvonedeljne rasprave u Njujorku koju organizuje Komisija za položaj žena (CSW) dva dana prije Međunarodnog dana žena 8. marta.

U dvorani Glavne skupštine, UN-ov generalni sekretar je ocijenio da se “ženska prava gaze, prijeti im se, nad njima se čini nasilje širom svijeta” te da “napredak ostvaren prije nekoliko decenija nestaje pred našim očima”, prenosi N1.

Naveo je primjer Afganistana, gdje su talibani u avgustu 2021. preuzeli vlast i gdje su “žene i djevojke isključene iz javnog života”.

Gutereš nije spomenuo Iran, koji je 14. decembra 2022. izbačen iz Komisije za položaj žena s “trenutnim” učinkom, zbog gušenja pobune koju žene predvode od septembra iste godine.

“Vjekovi patrijarhata, diskriminacije i mučnih stereotipa stvorili su ponor među polovima, u nauci i u tehnologiji”, sektorima u kojima je među dobitnicima Nobelove nagrade “tek tri posto žena”, rekao je.

Odao je priznanje francuskoj naučnici “Emmanuelle Charpentier i američkoj Jennifer Doudni koje su bile prvi ženski tim u nauci koji je prije tri godine (2020.) dobio Nobelovu nagradu za nauku” na polju hemije.

“Muški timovi su nagrađeni 172 puta”, dodao je.

“Patrijarhat uzvraća napad. Mi takođe. Ovdje sam kako bih jasno i odlučno poručio: Ujedinjene nacije su svugdje uz žene i uz djevojke”, zaključio je generalni sekretar.

Bonus video: