Japanski aktivisti traže mogućnost zadržavanja prezimena među supružnicima

Po građansko-pravnom zakonu iz 1898. godine, za koji stručnjaci kažu da je jedini takav u svijetu, supružnici moraju da u trenutku sklapanja braka prihvate "ili prezime muža ili žene"

2560 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Aktivisti za zaštitu prava žena u Japanu ponovili su danas zahtjev da država dozvoli supružnicima da zadrže svoja prezimena jer je većina žena pod pritiskom da preuzme prezime supruga što su ukazali da produbljuje nejednakost među polovima.

Na skupu povodom Međunarodnog dana žena, predstavnice desetine grupa za ženska prava su pozvale poslanike da promijene zakon od prije 125 godina koji primorava bračne parove da imaju isto prezime.

Po građansko-pravnom zakonu iz 1898. godine, za koji stručnjaci kažu da je jedini takav u svijetu, supružnici moraju da u trenutku sklapanja braka prihvate "ili prezime muža ili žene".

Iako zakon ne precizira koje prezime par usvaja, 95 odsto žena uzima prezimena muževa, pošto društvom i dalje dominiraju patrijarhalne vrijednosti.

Jedna državna komisija je 1996. odobrila da se supružnicima omogući da zadrže svoja prezimena, ali to već tri decenije nije sprovedeno zbog protivljenja vladajuće Liberalno-demokratske partije.

Bonus video: