Vidi se i iz svemira: Džinovska pojava - cvjetanje morske trave prijeti obalama Floride i Meksika

Tone algi završile su na plažama na Karibima i u Meksičkom zalivu, gdje mogu da ugroze ekosisteme i, raspadajući se, umanje kvalitet vode i vazduha

8938 pregleda 0 komentar(a)
Cvjetanje morske trave: Detalj sa Floride, Foto: Beta/AP
Cvjetanje morske trave: Detalj sa Floride, Foto: Beta/AP

Džinovska pojava cvjetanja morske trave koja se može vidjeti i iz svemira, prijeti obalama Floride i Meksika, prenosi američka TV En-Bi-Si (NBC).

Sezonsko cvjetanje alge "sargassum" počelo je da se u tropskim djelovima Atlantika povećava prije više od decenije.

Ove godine se prostire u pojasu od nešto više od 8.000 kilometara, što je dvostruka širina Sjevernoameričkog kontinenta, i pluta između Meksičkog zaliva i zapadne obale Afrike.

Na otvorenom moru ova džinovska pojava je uglavnom bezopasna, čak blagotvorna kao stanište za ribe i rakove i upijanje ugljen-dioksida.

Međutim, okeanske struje alge nose na zapad, ka Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Tone algi završile su na plažama na Karibima i u Meksičkom zalivu, gdje mogu da ugroze ekosisteme i, raspadajući se, umanje kvalitet vode i vazduha.

Naučnici tvrde da je ovogodišnje cvjetanje jedno od najvećih do danas.

Profesor Okeanografskog instituta pri Univerzitetu Florida Atlantik, Brajan Lapoint, rekao je da, po onome što se vidi na satelitskim snimcima, ne izgleda da će ove godine biti plaža koje su čiste.

U centru pažnje su i drugi loši uticaji ove alge. Truljenjem algi oslobađa se vodonik-sulfid koji može da izazove respiratorne probleme ljudi.

Zatim, kako se navodi u izvještaju NBC, tu su i ekonomske brige budući da invazija ove alge može negativno da utiče na turizam, a njihovo uklanjanje sa obala je izuzetno skupo.

Bonus video: