Pretres u Kongresu: Ko je kriv za nemarno povlačenje iz Avganistana?

Posljednje dane američkog rata u Avganistanu obilježili su haos i smrt, a brzo napredovanje Talibana je iznenadilo i američku vojsku I Stejt department

4863 pregleda 0 komentar(a)
Glavni grad Avganistana Kabul, Foto: Shutterstock
Glavni grad Avganistana Kabul, Foto: Shutterstock

Republikanska većina u Predstavničkom domu pokrenula je istragu o odluci Bajdenove administracije da se povuče iz Avganistana u avgustu 2021. Eksperti za imigraciju i američki vojnici koji su učestvovali u evakuaciji svjedočili su da je haotično povlačenje bilo posljedica više decenija pogrešnih odluka.

Poslednje dane američkog rata u Avganistanu obilježili su haos i smrt, a brzo napredovanje Talibana je iznenadilo i američku vojsku I Stejt department.

“Zbog zanemarivanja dužnosti od strane Bajdenove administracije, svijet je gledao kako se potresne scene odvijaju na aerodromu u Kabulu i oko njega, tokom dvije nedjelje”, izjavio je Majkl Mekol, predsjedavajući odbora za spoljnu politiku.

Republikanci u Kongresu vode istragu o događajima u avgustsu 2021. Demokrate tvrde da su temelje za haotično povlačenje položile prethodne administracije.

“U godinama prije povlačenja 2021, odluka da se učestvuje u direktnim pregovorima sa Talibanima, bez vlade Avganistana, I poziv na sastanak u Kemp Dejvidu potvrdili su međunarodni legitimitet Talibana”, ukazao je na pretresu demokratski kongresmen Gregori Miks.

Kongres takođe postavlja pitanje zbog čega je došlo do zastoja u procesuiranju viza desetina hiljada Avganistanaca kojima je obećana bezbjednost u zamjenu za pomoć američkim snagama.

Piter Lusije radi za organizaciju Team America Relief, koja je pomagala u procesu evakuacije.

“Ovo nije priča o Bajdenovom neuspjehu ili Trampovom neuspjehu. Ovo je priča o američkom neuspjehu. i posljedicama koje je taj promašaj ostavio i nastavlja da ostavlja na Avganistance.”

Oko 122.000 ljudi na kraju je avionima evakuisano iz Avganistana u dva dana prije nego što su Talibani preuzeli vlast. Međutim, imigracioni status Avganistanaca koji su uspjeli da dođu u SAD je I dalje neizvjestan, a desetine hiljada su i dalje u Avganistanu.

“Plakali smo dok smo slušali poruke koje su ostavila djeca koja su nas molila za pomoć”, ispričao je na pretresu Frensis Hoang, pilot američkog vojnog vazduhoplovstva.

Američki vojnici takođe su svjedočili da su zbog nejasnih pravila vojnog angažovanja ostali bez odbrane na aerodromu u Kabulu – i ocjenili da je to na kraju dovelo do bombaškog napada 26. avgusta – što je bio najsmrtonosniji dan za Amerikance u Avganistanu u prethodnih 10 godina.

“Povlačenje je bilo katastrofa, po mom mišljenju. Bio je to nedopustivi nemar i izostanak odgovornosti. Niko nije odgovarao za 11 marinaca, jednog mornara i jednog vojnika koji su ubijeni tog dana”, kazao je poručnik Marinskog korpusa Tajler Vargas-Endruz.

Članovi Kongresa kažu da će državni sekretar i sekretar za odbranu uskoro biti pozvani da svjedoče o ulozi svojih sekretarijata u evakuaciji.

Bonus video: