Stradala 22 migranta u brodolomu kod Madagaskara

Na brodu je bilo 47 ljudi, spaseno je njih 23 a izvučeno je 22 tijela, saopštile su pomorske vlasti, dodajući da se nastavlja potraga za nestalima

2702 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Kod obale Madagaskara stradala su 22 migranta sa čamca zahvaćenog nevremenom na putu ka francuskom ostrvu Majot u Indijskom okeanu, objavile su danas pomorske vlasti Madagaskara.

Nesreća se dogodila u subotu.

Na brodu je bilo 47 ljudi, spaseno je njih 23 a izvučeno je 22 tijela, saopštile su pomorske vlasti, dodajući da se nastavlja potraga za nestalima.

U potrazi učestvuju pripadnici mornarice, žandarmerije, carine ali i lokalni ribari.

Brodolom se dogodio kod sjevernog vrha Madagaskara. Najbliža strana velikog ostrva je oko 350 kilometara od francuskog departmana.

Brodolomi malih ribarskih čamaca sa motorom koje koriste krijumčari česti su na pomorskom putu koji povezuje Komorska ostrva ili Madagaskar sa ostrvom Majot.

Mnogi migranti sa Komorskih ostrva ili iz Afrike pokušavaju ilegalno da stignu do tog ostrva čija polovona stanovništva, su stranci. Ostrvo Andžuan na Komorskim ostrva nalazi se samo 70 kilometara od Majota.

Francuska je od 2019. znatno zaoštrila akcije protiv ilegalne imigracije, između ostalog povećala je stalno prisustvo brodova presretača u moru i vazdušni nadzor.

Ne postoje pouzdani statistički podaci o nastradalim u migrantskim riskantnim prelascima mora. Prema izvještaju francuskog Senata objavljenom početkom 2000-ih, oko hiljadu ljudi izgube život u tim pokušajima prelaska svake godine.

Bonus video: