Novi kineski premijer Li Ćijang: Zajedno kreiramo novi razvojni put i stvaranje inovativnog tržišta

Uprkos lošim prognozama analitičara za ovogodišnju globalnu ekonomiju, novi premijer je objelodanio da Kina trenutno bilježi razvoj BDP-a od pet odsto

1792 pregleda 0 komentar(a)
Li Ćijang, Foto: Mediabiro
Li Ćijang, Foto: Mediabiro

Na završnoj sesiji 14. Svekineskog narodnog kongresa, novoizabrani premijer Li Ćijang poručio je da je svjestan odgovornosti koju ta funkcija nameće, te da će kroz liderstvo Komunističke partije Kine (KPK) ispunjavati zadatke i opravdati povjerenje građana.

"Glavni zadatak nove vlade je da implementira zacrtani program. Fokusiraćemo se na razvoj ljudskih resursa i kvaliteta života. Uvijek imamo na umu da je ovu vladu izabrao narod. Radićemo na poboljšavanju svakodnevnih potreba, kao što su stanovanje, obrazovanje, socijalna zaštita. Visoki razvoj je takođe jedan od prioriteta. Kina posjeduje drugu najveću ekonomiju u svijetu. Samo zajedno možemo ubrzati kreiranje novog razvojnog puta, te stvaranje modernog i inovativnog tržišta,“ izjavio je Ćijang.

Uprkos lošim prognozama analitičara za ovogodišnju globalnu ekonomiju, novi premijer je objelodanio da Kina trenutno bilježi razvoj BDP-a od pet odsto.

"Držaćemo se principa i radićemo na progresu makro politke, investicija i industrije. Posjedujemo veliko tržište i resurse, međutim ono čime posebno možemo da se pohvalimo je institucionalna podrška. Kineska ekonomija se nakon korone stabilizovala, a to dokazuje ekonomski razvoj u prva dva mjeseca ove godine. Uvjeren sam da cemo uspjeti da prebrodimo sve nedaće,“ uvjeren je Ćijang.

Potvrdio je da su prethodnih godina Hongkong i Makao nailazili na ekonomske izazove. ali da je siguran da će kroz politiku "jedna zemlja, dva sistema“ učvrstiti njihove pozicije na svjetskoj mapi i obezbijediti im svijetlu budućnost.

Kada je riječ o stabilizacija nezaposlenosti, Ćijang smatra da rješenje leži u tekućem ekonomskom rastu i mladoj radnoj snazi.

"Ove godine očekujemo 11,5 miliona studenata koji će završiti fakultet. Svake godine imamo 15 miliona novih zaposlenih. Mlada snaga će pokrenuti radnu energiju i unaprijediti društvo,“ naveo je kineski premijer, a ujedno i dodao da brojnost populacije takođe predstavlja bitan element koji mijenja demografsku sliku i jednakost stanovništva u toj zemlji, te da će iz tog razloga ispitati probleme koji su uticali na skorašnji pad nataliteta.

Podsjetio je da se pod snažnim vođstvom KPK kineski narod izborio sa pandemijom, ali da korona i dalje utiče na svakodnevni život.

"Nastavićemo da ispitujemo stanje i pravimo planove za potencijalne scenarije. Osnažićemo zdravstveni sistem i ubrzaćemo razvoj novih, učinkovitih vakcina“, zaključio je Ćijang.

Bonus video: