SAD objavile video kako ruski avioni oštećuju njihov dron iznad Crnog mora

Američka vojska je saopštila da je pustila da dron MQ-9 Riper padne u more kada je ruski lovac sproveo nebezbjedno presretanje te bespilotne letjelice

6883 pregleda 9 komentar(a)
Ruska letjelica ispušta gorivo na američki dron, Foto: REUTERS
Ruska letjelica ispušta gorivo na američki dron, Foto: REUTERS

Pentagon je danas objavio snimak koji pokazuje kako u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora ruski avioni ispuštaju gorivo na dron američkih vazduhoplovnih snaga i oštećuju propeler drona.

Video od 42 sekunde kojeg je snimio sam dron, pokazuje kako se ruski avion Su-27 otpozadi približava bespilotnoj izviđačkoj letelici MQ-9 i ispušta gorivo na nju. Pentagon je naveo da izlgeda da je ispuštanje goriva trebalo da zamagli optičke instrumente drona i da ga istjera iz te oblasti.

U drugom prilazu isti ili drugi ruski borbeni avion koji je pratio dron MQ-9, zakačio je propeler drona i oštetio jedan krak.

Američka vojska je saopštila da je pustila da dron MQ-9 Riper padne u more kada je ruski lovac sproveo nebezbjedno presretanje te bespilotne letjelice.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin i načelnik Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD, Mark Mili, razgovarali su telefonom o tom slučaju sa svojim ruskim kolegama Sergejom Šojguom i generalom Valerijem Gerasimovim.

To su bili prvi razgovori ruskih i američkih zvaničnika od oktobra prošle godine.

Iako pokušaji presretanja nisu neuobičajeni, incident u vrijeme rata u Ukrajini izazvao je zabrinutost da bi mogao da dovede SAD i Rusiju bliže direktnom sukobu.

Činjenica da vodeći zvaničnici ministarstava odbrane i vojske razgovaraju tako brzo posle incidenta iznad Crnog mora ukazuje na ozbiljnost tog događaja.

Rusko Ministarstvo odbrane je u saopštenju navelo da je tokom razgovora sa američkim ministrom Ostinom ruski ministar Šojgu optužio SAD da su izazvale incident time što su ignorisale restrikcije letjenja koje je Kremlj uveo zbog svojih vojnih operacija u Ukrajini.

Rusija je takođe za incident okrivila jačanje obaveštajnih aktivnosti protiv interesa Rusije.

Takvo djelovanje može dovesti do eskalacije situacije u oblasti Crnog mora,saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane upozoravajući da će odgovoriti istom mjerom na sve "provokacije".

Američke snage su saopštile da ni one, ni Rusija nisu izvadile iz mora srušeni dron od 32 miliona dolara, koji je na dubini od 1.200 do 1.500 metara.

Ruski zvaničnici su juče rekli da će pokušati da ih izvade, a nisu isključili mogućnost da to urade snage SAD.

Drugi američki zvaničnici rekli su da SAD nemaju vojne brodove u toj oblasti i verovatno neće pokušavati da izvuku oboreni dron, ali su izrazili uverenje da Rusija neće naći ništa od vojnog značaja ako uspije da ga izvadi.

Bonus video: