Misija UN u Avganistanu produžena za godinu dana

Odluka kojom se misija produžava do 17. marta 2024. godine, ne mijenja mandat definisan prije godinu dana, kojim je uspostavljen formalni i trajni odnos sa talibanima u Avganistanu

1030 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Savjet bezbjednosti UN danas je Misiju UN u Avganistanu produžio za godinu dana i naložio generalnom sekretaru Antoniju Guterešu da napravi nezavisnu procjenu kako međunarodna zajednica može da nastavi sa radom u toj zemlji pod upravom talibana.

Rezolucija koju je jednoglasno usvojilo 15 članova Savjeta UN "naglašava kritičnu važnost održavanja prisustva misije" i agencija UN u toj zemlji gdje su se talibani vratili na vlast u avgustu 2021.

Odluka kojom se misija produžava do 17. marta 2024. godine, ne mijenja mandat definisan prije godinu dana, kojim je uspostavljen formalni i trajni odnos sa talibanima u Avganistanu.

U rezoluciji se naglašava važna uloga UN u "promovisanju mira i stabilnosti" u toj zemlji.

Druga rezolucija, takođe danas jednoglasno usvojena, traži od generalnog sekretara da napravi "nezavisnu procjenu" do 17. novembra 2023.

To bi bila procjena izazova Avganistana, kao što su ljudska prava i posebno prava žena i djevojčica, vjerske i etničke manjine, bezbjednost i terorizam, droga, razvoj, ekonomska i socijalna pitanja i vladavina prava.

Bonus video: