UN objavio "vodič za preživljavanje čovječanstva" u cilju sprečavanja klimatske katastrofe

Oni u izvještaju objašnjavaju kako brzo smanjenje potrošnje fosilnih goriva može spriječiti najgore učinke klimatskih promjena

12787 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Glavni savjetnik Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Gutereš rekao je da novi, veliki izvještaj o klimatskim promjenama "predstavlja vodič za preživljavanje čovječanstva".

Čista energija i tehnologija mogu se iskoristiti kako bi se izbjegla moguća klimatska katastrofa, ističe se u Izvještaju.

Međutim, na sastanku u Švajcarskoj na kojem su objavili otkrića, klimatolozi su upozorili da će ključni cilj o globalnom povećanju temperature vjerojatno biti izostavljen.

Oni u izvještaju objašnjavaju kako brzo smanjenje potrošnje fosilnih goriva može spriječiti najgore učinke klimatskih promjena.

Kao odgovor na otkrića u Izvještaju, Gutereš navodi da bi sve zemlje trebale iznijeti svoje planove o nultoj potrošnji za jednu deceniju.

Ovi bi ciljevi trebali brzo smanjiti emisije staklenih gasova koji zagrijavaju Zemljinu atmosferu.

"Brzo se zatvara prozor mogućnosti za osiguravanje životne i održive budućnost za sve", navodi se u Izvještaju.

Vlade su se prethodno dogovorile da će djelovati kako bi izbjegle porast globalne temperature iznad 1,5 stepena Celzijusa.

Međutim, svijet se već zagrijao za 1,1 stepen i sada stručnjaci upozoravaju da će temperatura vjerojatno preći 1,5 stepen u 2030-im godinama.

Na Izvještaj Međuvladinog panela o klimatskim promjenama, naučnog tijela koje savjetuje UN o rastućoj temperaturi, složile su se sve uključene vlade.

Njihova nova studija ima za cilj na jedno mjesto predočiti nekoliko značajnih nalaza o uzrocima, uticajima i rješenjima u cilju borbe protiv klimatskih promjena koji su objavljeni od 2018. godine.

Navode se značajni uticaji koje klimatske promjene već imaju na svijet i objašnjava da će oni postati i gori.

Bonus video: