UN pozvale predsjednika Ugande da ne potpiše drakonski zakon protiv LGBT

Parlament Ugande je sporni zakon izglasao u utorak, a u njega su u posljednji čas ubačene izmjene koje su ga načinile drakonskim. U prvobitnom tekstu prijedloga zakona zatvorske kazne su bile do najviše 10 godina, ali su povećane

3395 pregleda 1 komentar(a)
Građanin Ugande na jednom od LGBT prajdova u gradu Entebe, Foto: Beta/AP
Građanin Ugande na jednom od LGBT prajdova u gradu Entebe, Foto: Beta/AP

Visoki komesar Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Folker Tirk pozvao je danas predsjednika Ugande Joverija Musevenija da ne potpiše zakon protiv pripadnika LGBT zajednice u toj zemlji koji predviđa izuzetno stroge kazne za neke homoseksualne prestupe uključujući smrt i kaznu doživotnog zatvora.

"Usvajanje ovog diskriminatorskog zakona - verovatno najgoreg svoje vrste na svijetu - duboko je uznemiravajuće", rekao je Tirk u saopštenju.

Parlament Ugande je sporni zakon izglasao u utorak, a u njega su u posljednji čas ubačene izmjene koje su ga načinile drakonskim. U prvobitnom tekstu prijedloga zakona zatvorske kazne su bile do najviše 10 godina, ali su povećane.

Usvojena verzija sadrži krivično delo "teže homoseksualnosti" koje donosi smrtnu kaznu u slučaju seksualnog odnosa sa osobama koje su zaražene HIV-virusom, maloljetnicima i pripadnicima drugih ranjivih kategorija stanovništva.

Zakonom se "teža homoseksualnost u pokušaju" kažnjava zatvorom do 14 godina, a "homoseksualnost u pokušaju" zatvorom do 10 godina.

Za izvršeno delo "homoseksualnosti" dobija se doživotna zatvorska kazna koja je bila propisana krivičnim zakonom Ugande iz kolonijalnog perioda za "protivprirodne seksualne akte".

Zakon je prošlog mjeseca predložio jedan opozicioni poslanik sa ciljem da se, kako je rekao, kazni "promovisanje, regrutovanje i finansiranje" LGBT aktivnosti u toj istočnoafričkoj zemlji u kojoj su homoseksualci naširoko ponižavaju.

Predsednik Museveni koji će ili na zakon udariti veto ili će ga potpisati, u nedavnom govoru je stavio do znanja da podržava sporni propis, i okrivio je neimenovane zapadne zemlje "za pokušaj da nametnu svoju praksu drugim narodima".

Folker Tirk je ocijenio da će zakon, ako ga Museveni potpiše, "pretvoriti LGBT osobe u kriminalce" na osnovu same činjenice svog postojanja.