Kina kritikuje moguću namjeru SAD da izdejstvuju prodaju mreže TikTok

Njujorški list Volstrit džurnal javio je da američke vlasti razmatraju zabranu mreže TikTok ako je kineska kompanija Bajtdens (BiteDance) ne proda. Prethodno je više vlada izrazilo zabrinutost da bi Bajtdens mogao da preda kineskoj vladi istoriju pretraživanja ili druge podatke o korisnicima ili da širi propagandu i dezinformacije

1266 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada Kine je danas saopštila da će se suprotstaviti namjeri SAD da primoraju kineskog vlasnika društvene mreže TikTok na prodaju te platforme za kratke klipove, ako se ta vijest pokaže kao tačna.

Njujorški list Volstrit džurnal javio je da američke vlasti razmatraju zabranu mreže TikTok ako je kineska kompanija Bajtdens (BiteDance) ne proda. Prethodno je više vlada izrazilo zabrinutost da bi Bajtdens mogao da preda kineskoj vladi istoriju pretraživanja ili druge podatke o korisnicima ili da širi propagandu i dezinformacije.

Kinesko Ministarstvo trgovine saopštilo je danas da će se Kina "tome odlučno suprotstaviti tome, ako je vijest tačna", ne precizirajući na koji način bi Peking mogao da odgovori.

Prisilna prodaja bi "nanijela ozbiljnu štetu investitorima iz više zemalja, uključujući Kinu" i narušila bi povjerenje investitora da ulažu sredstva u SAD, navelo je kinesko ministarstvo.

Pitanje mreže TikTok je jedan aspekt sukoba Kine i drugih vlada oko tehnologije i bezbjednosti koji dovodi do poremećaja u proizvodnji čipova i pametnih telefona i drugim industrijama.

Američki zakonodavci pozvali su na zabranu TikTok-a zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbjednost, navodeći da bi aplikacija mogla da se koristi za špijuniranje američkih korisnika.

Parlamenti SAD, Velike Britanije i Novog Zelanda zabranili su korišćenje TikTok-a na službenim telefonima zaposlenih u državnim institucijama. Indija je zabranila TikTok i desetine drugih kineskih aplikacija, navodeći kao razlog bezbjednost i privatnost.