Izraelski predsjednik pozvao na trenutnu obustavu reforme pravosuđa

"Radi jedinstva naroda Izraela, radi odgovornosti, pozivam vas da odmah prekinete zakonodavni proces", poručio je Hercog

3903 pregleda 0 komentar(a)
Protesti nakon smjene ministra izbili širom države, Foto: Reuters
Protesti nakon smjene ministra izbili širom države, Foto: Reuters

Izraelski predsjednik Isak Hercog pozvao je vladu da zaustavi spornu reformu pravosuđa, dan nakon što je premijer Benjamin Netanjahu smijenio ministra odbrane jer se protivio tom koraku, što je izazvalo masovne ulične proteste, prenosi Hina.

"Radi jedinstva naroda Izraela, radi odgovornosti, pozivam vas da odmah prekinete zakonodavni proces", poručio je Hercog na Tviteru.

Netanjahu je u nedjelju smijenio ministra odbrane Joava Galanta, dan nakon njegovog poziva na jednomjesečnu pauzu u procesu sporne pravosudne reforme koju vlada želi sprovesti. "Premijer Benjamin Netanjahu je odlučio razriješiti dužnosti ministra odbrane Joava Galanta", kratko je u nedjelju saopštio premijerov kabinet.

Galant, pripadnik desne stranke Likud, kao i Netanjahu, u svom je govoru u subotu uveče rekao da bi nastavak podjela u javnosti u vezi s tom temom bio "prava prijetnja za izraelsku bezbjednost". Protesti se održavaju svake sedmice otkad je u januara vlada Benjamina Netanjahua, jedna od najdesnijih u istoriji Izraela, predložila nacrt reforme koji je podijelio zemlju.

Podstakavši zabrinutost u zemlji i u inozemstvu, reforma treba da poveća uticaj poslanika na sudove. Njeni kritičari ističu da ugrožava demokratska načela izraelske države. Netanjahu i njegovi saveznici, krajnje desne i ultraortodoksne stranke, ocjenjuju da je planirana reforma nužna kako bi se uspostavila ravnoteža snaga između poslanika i Vrhovnog suda koji smatraju politizovanim.

Bonus video: