Organizatori najavljuju nastavak protesta u Izraelu zbog zakona diktature

Za sjutra najavljen "Dan paralize" neće biti održan, ali će biti takozvanih fokusiranih protesta širom zemlje i ispred stanova ministara i tako sve do kraja nedjelje

5597 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Jedna od glavnih liderki pokreta protesta, doktorka fizike Šikma Bresler, izjavila je večeras da su premijer Izraela Benjamin Netanjahu i njegove kolege odlučne da nastave usvajanje "zakona diktature" na narednoj sjednici parlamenta (Kneseta) za mjesec dana.

"Izjave premijera i njegovih ektremističkih partnera su prizanje njihovih namjera da donesu zakone diktature nazad na sto na narednoj parlamentarnoj sjednici, nanoseći štetu ekonomiji i bezbjednosti zemlje", rekla je Bresler nakon Netanjahuove najave da će se ostvarenje plana reforme pravosuđa odložiti nakon velikih protesta širom Izraela.

Bresler je najavila da će demonstranti biti na ulicama "sve dok se donošenje zakona nastavlja i nije zaustavljeno", ocijenivši očito da plan nije otpisan u potpunosti, a Netanjahuovu najavu nazvala "samo pokušajem da oslabi proteste u namjeri da uvede svoju diktaturu".

Razne druge grupe takođe su najavile da će nastaviti proteste.

Oni kažu da se Netanjahuu ne može vjerovati, te da im je pokazao da se na njega ne mogu osloniti, prenijeli su izraelski mediji.

"Zato se protesti nastavljaju sve dok on samo govori, a ne djeluje. Protesti će stati kada mi utvrdimo da je donošenje zakona potpuno zaustavljeno, rekli su organizatori, ali su naglasili da podržavaju postizanje širokog dogovora o pravosudnoj reformi kroz dijalog.

Za sjutra najavljen "Dan paralize" neće biti održan, ali će biti takozvanih fokusiranih protesta širom zemlje i ispred stanova ministara i tako sve do kraja nedjelje.

U subootu uveče biće ponvo velikih protesta u Tel Avivu i cijelom Izraelu i tako će se nastaviti u doglednoj budućnosti dok ne bude stvarne promjene, najavili su protivnici reforme.

Najveći sindikat u Izraelu je međutim odustao od protesta zakazanih za sjutra, zbog Netanjahuove najave.

Demonstranti su i večeras u Tel Avivu pokušali da probiju ograde koje je postavila policija i dođu do autoputa kako bi blokrali tu glavnu saobraćajnicu kao što su to radili tokom ranijih protesta.

Jedan demonstrant koji je uspio da se popne na ogradu je uhapšen, a policajci na konjima su rastjerivali ljude s autoputa.

Oko 200 desničarskih demonstranata, pristalica reformi, sukobilo se sa policijom u Jerusalimu.

Bijela kuća je u međuvremenu pozdravila Netanjahuovu najavu pauziranja kontroverznog plana reforme.

"Pozdravljemo tu najavu kao mogućnost da se dobije dodatno vrijeme i prostor za kompromis", rekla je portparolka Karin Žan pjer. Odlaganje ostvarenja plana reformi pozdravila je i Velika Britanija.

Predsjednik Izraela Isak Hercog izrazio je spremnost da bude domaćin istinskim i ozbiljnim razgovorima.

Bonus video: