Ambasada Palestine: Naš narod obilježava Dan zemlje, zaustaviti kršenja međunarodnog prava

"Palestinci obilježavaju ovaj dan kao vid otjelotvorenja pripadnosti palestinskog naroda svojoj zemlji i kao dan sjećanja na tragično stradalih šest mladih mučenika"

1184 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ambasada Palestine
Foto: Ambasada Palestine

Ambasada Palestine saopštila je da narod te države obilježava 30. mart - datum, kako su naveli, iz 1976. godine kada su izraelske vlasti oduzele 210.000 ari njihove zemlje i nasilno odgovorile na demonstracije protiv planova za oduzimanje palestinske teritorije.

"Tog dana je poginulo šest mladih demonstranata, 49 je ranjeno, a više od 300 privedeno", kažu iz palestinske Ambasade.

Dodaju da Palestinci obilježavaju ovaj dan kao vid otjelotvorenja pripadnosti palestinskog naroda svojoj zemlji i kao dan sjećanja na tragično stradalih šest mladih mučenika.

"Izraelske vlasti okupiraju više od 85 odsto ukupne površine istorijske palestinske zemlje, što iznosi oko 27.000 kilometara kvadratnih. Za vrijeme britanskog mandata nad Palestinom, jevreji su kontrolisali 1.682 km2, iliti svega 6.2 odsto. Palestinci čine 48 odsto od ukupnog broja stanovnika, ali koriste samo 15 odsto zemljišta. Godine 1967. započeto je prisvajanje palestinskog zemljišta od strane izraelskih okupatorskih vlasti. Na kraju 2022. je bilo više od 700 000 setlera (ilegalnih doseljenika) na Zapadnoj Obali, 45 odsto u okupiranom istočnom Jerusalimu, što je dio ciljane politike Izraela da izmijeni demografsku strukturu Jerusalima, sa jasnim ciljem etničkog čišćenja", piše u saopštenju.

Samo od početka 2023, kako kažu u saopštenju, izraelska okupacija je srušila 287 objekata koji pripadaju Palestincima i prisilno raselila više od 400 Palestinaca.

"Od 2009., izraelske okupacione snage uništile su 9,353 palestinskih domova i objekata, što je dovelo do raseljavanja 13,641 palestinskog stanovnika. Kontinuirani zločini Izraela rezultirali su ubistvom 231. Palestinca u 2022. i 91. od početka 2023, uključujući djecu i žene. Danas se u izraelskim okupaconim zatvorima nalazi 4,780 Palestinaca, od toga 160 djece i 29 žena. Dok izraelske okupatorske vlasti nastavljaju sa rušenjem palestinskih kuća i negiraju Palestincima pravo na izgradnju novih, istovremeno daju dozvole za izgradnju vise hiljada stambenih jedinica u izraelskim ilegalnim naseljima na palestinskoj zemlji u Jerusalimu. Izgradnja naselja je nezakonita po međunarodnom pravu i predstavlja ratni zločin", navode.

Kažu i da Međunarodna zajednica ima odgovornost i obavezu da preduzme praktične mjere...

"Da zaustavi izraelske zločine i kršenja međunarodnog prava tako što će okončati nelegalnu i produženu vojnu okupaciju Palestine od strane Izraela", zaključuju u saopštenju.