Ko je čovjek koji je podigao optužnicu protiv Trampa: Ironija istorije - Breg je prvo odbio

Breg dolazi iz jedne afro-američke porodice iz Harlema i djetinjstvo je proveo sedamdesetih u toj četvrti koja je važila kao najopasnija u tadašnjoj prijestonici kriminala, Njujorku

11947 pregleda 2 komentar(a)
Alvin Breg, Foto: Printscreen YouTube
Alvin Breg, Foto: Printscreen YouTube

Po prvi put u istoriji SAD protiv jednog bivšeg predsjednika podignuta je optužnica. Ko je Alvin Breg, državni tužilac koji je podigao optužnicu protiv Donalda Trampa?

Detalji optužnice protiv Donalda Trampa za sada nisu poznati javnosti, ali CNN prenosi da ona navodno ima govori 30 tačaka u kojima se, između ostalog, bivši američki predsjednik optužuje da je plaćao bivšoj porno-glumici Stormi Danijels da u javnosti ne govori o njihovim vezama.

Mnogo važniji su, međutim, djelovi optužnice u kojima se Tramp optužuje za poslovnu prevaru i falsifikovanje dokumenata u cilju prikrivanja nekih drugih krivičnih djela kao što je kršenje zakona o finansiranju predizborne kampanje.

Republikanska stranka optužuje sa svoje strane nadležnog tužioca za područje okruga Menhetn Alvina Brega da ima političke motive, tj. da je to način da se Donald Tramp spriječi da se ponovo kandiduje za predsjednika SAD. Tramp bi, kako navode američki mediji, sljedećeg četvrtka trebalo da se prijavi policiji.

Državni tužilac iz Harlema

Ali, ko je Alvin Breg, viši državni tužilac koji je podigao tu istorijsku optužnicu? Mnogi u činjenici da je upravo on krenuo u odlučujuću pravnu borbu protiv Donalda Trampa, vide ironiju istorije. Jer, upravo je Breg bio taj koji je, nakon dolaska na mjesto državnog tužioca za okrug Menhetn početkom 2022. odbio da podigne optužnicu protiv Trampa zbog njegovih navodnih mahinacija s nekretninama. Ta odluka pokrenula je žestoke proteste predstavnika Demokratske stranke koji su bili sigurni da dokaza protiv Trampa ima dovoljno da se on strpa iza rešetaka.

U jeku skandala, nekoliko Bregovih istaknutih istražilaca podnijelo je ostavke, ali novi glavni državni tužilac očigledno je bio svjestan da mu za proces protiv moćnog Trampa nedostaju čvrsti dokazi.

Breg je tokom više od godinu dana boravka na prestižnom mjestu državnog tužioca jedne od najpoznatijih četvrti na svijetu, na sebe već navukao i bijes konzervativaca: on je tokom kandidature za taj položaj najavljivao blaži progon delikata kao što su posjedovanja droge ili prostitucija, uz istovremeno pooštravanje zakona o posjedovanju oružja.

Te teme su mu posebno važne: Breg ne propušta priliku da istakne kako je u njega, kao žitelja Harlema, nekada afro-američkog dijela Menhetna, šest puta bilo upereno oružje: tri puta je oružje u rukama držao policajac, a tri puta lokalni kriminalci.

Breg dolazi iz jedne afro-američke porodice iz Harlema i djetinjstvo je proveo sedamdesetih u toj četvrti koja je važila kao najopasnija u tadašnjoj prijestonici kriminala, Njujorku.

Komplikovan proces

Iskustva iz tog vremena su ga i podstakla da studira prava koje je taj danas 49-godišnjak na kraju završio na elitnom univerzitetu Harvardu.

"Moj cilj je da se uskladi javna bezbjednost i pravda", rekao je Breg koji je, nakon studija, radio i kao privatni advokat, ali i na drugoj strani, kao državni tužilac.

Na mjesto višeg državnog tužioca za Menhetn izabran je glasanjem i to kao kandidat Demokratske stranke. Upravo to Trampove pristalice najčešće ističu kao dokaz da se radi o politički motivisanom procesu. Oni Brega, zbog boje njegove kože, optužuju da se u pravnoj borbi protiv Trampa rukovodi rasističkim pobudama.

Mnogi se pitaju može li Breg da dobije proces protiv moćnog bivšeg predsjednika i čete njegovih advokata.

"Ja ne radim prema onome što neko objavi na društvenim mrežama. Ja se koncentrišem na svoje obaveze. Mi provjeravamo svaki dokument, razgovaramo sa svakim svjedokom. Jasno je da do nas dolaze razni komentari, ali mi smo koncentrisani na zakon i dokaze", rekao je Breg.

Republikanska stranka neprestano ukazuje na to da Bregov prethodnik Sajrus Vens Junior, zbog nedostatka dokaza nije vodio istragu oko navodnih Trampovih isplata glumici Stormi Danijels. Isto važi i za državno tužilaštvo i izborno povjereništvo koji nisu preduzeli pravne korake protiv bivšeg predsjednika.

Ujedno i poneki pravni stručnjaci sumnjaju da Breg može da dobije proces u tako komplikovanom slučaju s 30 tačaka optužnice. A pobjeda Trampa, bila bi dodatno gorivo njegovim ambicijama za ponovni ulazak u Bijelu kuću.