Bajden zatražio od Rusije oslobađanje američkog novinara

Gerškovič, dopisnik Volstrit džurnala sa ruskog govornog područja, uhapšen je u Jekaterinburgu pod sumnjom za "špijunažu

1928 pregleda 3 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Američki predsjednik Džozef Bajden zatražio je od Rusije da oslobodi američkog novinara Evana Gerškoviča, dok je list Volstrit džurnal za koji radi novinar pozvao na protjerivanje ruskog ambasadora i ruskih novinara u SAD.

"Pustite ga", rekao je Bajden novinarima u Bijeloj kući.

Gerškovič, dopisnik Volstrit džurnala sa ruskog govornog područja, uhapšen je u Jekaterinburgu pod sumnjom za "špijunažu", prenosi N1.

"Protjerivanje ruskog ambasadora iz SAD, kao i ruskih novinara koji ovdje rade, bilo bi najmanje što bismo mogli da uradimo", navodi se u uvodniku američkog lista i dodaje da je to "sračunata provokacija kako bi SAD bile u nepoželjnoj situaciji, a strani mediji koji još rade u Rusiji zastrašeni".

Kremlj je u četvrtak upozorio Vašington na bilo kakav oblik odmazde protiv ruskih medija koji rade u SAD nakon hapšenja američkog novinara, koji je, prema Moskvi, uhvaćen "na djelu" dok je špijunirao.

Gerškovič je negirao optužbe protiv njega tokom saslušanja u moskovskom sudu, javili su ruski mediji i dodali da je američkom novinaru određen pritvor do 29. maja. Taj pritvor može da bude produžen do eventualnog suđenja.

Bonus video: