U Brazilu uhapšena banda koja se bavila švercom kokaina za Evropu

Francuske, njemačke, španske i paragvajske vlasti sarađivale su u toj istrazi, naveo je Europol

25509 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Brazilske i evropske vlasti razbile su mrežu trgovaca drogom za koju se sumnja da je poslala više od 17 tona kokaina u Evropu, saopštila je danas Evropska policijska služba (Europol).

Uhapšeno je ukupno 15 osoba, a zaplijenjena je imovina vrijedna više od 80 miliona eura, navedeno je u saopštenju Europola.

Dodaje se da su evropska i latinoamerička policija razbile jednu od "najaktivnijih kriminalnih mreža u Brazilu, koja je Evropu preplavila pošiljkama od nekoliko tona kokaina".

Brazilska federalna policija je sa svoje strane saopštila da je istraga trajala dvije godine što je omogućilo da se "dokaže da je ta organizacija poslala 17 tona droge u Evropu".

Ta policija je dodala da je zaplenjeno 12 od 17 tona kokaina.

Kokain je proizveden u Boliviji, a zatim je paragvajski prevoznik kamionom prevezio drogu u Brazil. Kokain je potom velikim teretnim brodovima odlazio u Evropi. Brodske kompanije su kamuflirale drogu u legalnim pošiljkama, a da njihovi vlasnici nisu znali.

Francuske, njemačke, španske i paragvajske vlasti sarađivale su u toj istrazi, naveo je Europol.

Brazil je jedno od centara međunarodne trgovine drogom, jer tu dolazi kokain proizveden u zemljama kao što su Kolumbija, Bolivija ili Peru, a zatim ga šalje morem u Evropu ili Afriku.

Bonus video: