Šef iranskog pravosuđa: "Bez milosti" ćemo progoniti žene koje ne nose hidžab

Sve više žena u Iranu odbacuje svoje velove nakon smrti Mahse Amini, 22-godišnjakinje koja je preminula u pritvoru moralne policije prošlog septembra. Ona je bila privedena za navodno kršenje pravila o nošenju hidžaba

7338 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Suočeni sa sve većim brojem žena koje prkose obaveznom kodeksu oblačenja, šef pravosuđa u Iranu je priprijetio da će "bez milosti" progoniti žene koje se pojavljuju u javnosti bez vela, pišu iranski mediji.

Upozorenje Golam-Hoseina Mohsenija Edžeija (Gholam-Hossein Mohseni Ejei) dolazi nakon saopštenja ministarstva unutrašnjih poslova od četvrtka, kojim se naglašava obavezna primjena zakona o nošenju hidžaba.

"Otkrivanje je ravno suprotstavljanju našim vrijednostima", nekoliko sajtova je prenijelo riječi Edžeija. Oni "koji počine takva djela će biti kažnjeni", i biće "progonjeni bez milosti", rekao je, ne objasnivši o kakvim se kaznama radi.

Edžei, šef iranskog pravosuđa, rekao je da službenici za sprovođenje reda imaju "obavezu da prijave pravosudnim vlastima bilo kakve očigledne prestupe i bilo kakve abnormalnosti koje su protiv religijskog prava, a dese se u javnom prostoru".

Sve više žena u Iranu odbacuje svoje velove nakon smrti Mahse Amini, 22-godišnjakinje koja je preminula u pritvoru moralne policije prošlog septembra. Ona je bila privedena za navodno kršenje pravila o nošenju hidžaba.

Snage vlasti su nasilno prekinule mjesece protesta širom zemlje, koji su pokrenuti njenom smrću.

Ipak, rizikujući hapšenje zbog prkošenja obaveznom kodeksu oblačenja, žene se mogu vidjeti bez velova u tržnim centrima, restoranima i na ulicama širom zemlje. Društvene mreže su pune video snimaka žena bez vela koje prkose moralnoj policiji.

Sve više Iranki na ulicama bez hidžaba

Pod šerijatskim pravom koje je na snazi u Islamskoj Republici, nametnutim nakon revolucije 1979. godine, žene imaju obavezu da pokrivaju svoju kosu i nose dugačku, komotnu odjeću da bi prikrile svoje figure. Prekršiteljke su suočene sa javnim ukorom, novčanim kaznama ili hapšenjem.

Opisujući veo kao "jedan od civilizacijskih temelja iranske nacije" i "jedan od praktičnih principa Islamske Republike", u saopštenju ministarstva od četvrtka je poručeno da "nema tolerancije ni povlačenja" po ovom pitanju.

Pozvali su obične građane da se suoče sa ženama bez vela. Takve direktive su u prošlosti davale konzervativnijim građanima da nekažnjivo napadaju žene.

RSE

Bonus video: