Netanjahu: Podržavam stvaranje nezavisnog Kurdistana

I drugi izraelski zvaničnici, uključujući pokojnog predsjednika Šimona Peresa i ministra odbrane Avigdora Libermana, su ranije tokođe podržavali nezavisnost Kurda
66 pregleda 0 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.09.2017. 08:00h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je rano jutros da Izrael podržava osnivanje nezavisne države Kurda, prenijeli su izraelski mediji.

Netanjahu je podršku za nezavisnost Kurda izražavao i ranije. Godine 2004. on je rekao da Kurdi zaslužuju svoju posebnu državu.

Međutim, njegovo današnje saopštenje odraz je zvanične politike Izraela uoči mogućeg referenduma o kurdskoj nezavisnosti.

I drugi izraelski zvaničnici, uključujući pokojnog predsjednika Šimona Peresa i ministra odbrane Avigdora Libermana, su ranije tokođe podržavali nezavisnost Kurda. Prije nekoliko dana je izraelska ministarka pravde Ajelet Šaked ocijenila da "Izrael i zemlje Zapada imaju veliki interes u osnivanju države Kurdistan" i da misli da je došlo vrijeme da SAD podrži taj proces.

Prije nekoliko dana je i bivši izraelski zamjenik šefa armije general-major Jair Golan na skupu u Vašingtonu izrazio podršku kurdskoj nezavisnosti i rekao da Radnička partija Kurdistana (PKK) u Turskoj nije teroristička organizacija.

"S moje lične tačke gledišta PKK nije teroristička organizacija, tako ja to vidim. Kada pogledate Iran na istoku, kada pogledate nestabilnost u regionu, stabilan i ujedinjen kurdski entitet usred močvare nije loša ideja", rekao je Golan, a njegov govor je privukao veliku pažnju medija u Vašingtonu, Turskoj i Iraku jer je PKK izvela hiljade napada na turske vojnike i civile tokom godina i zbog namjere vlade u iračkom Kurdistanu da održi referendum o nezavisnosti ovog mjeseca.

SAD se tome protive i vrše pritisak na kurdsko rukovodstvo da odustane od plana. Međutim, Netanjahu je rekao da se Izrael protivi PKK i smatra je terorističkom grupom za razliku od Turske koja podržava terorističku organizaciju Hamas.

"Izrael se protivi terorizmu u cjelini i podržava legitimne napore kurdskog naroda da postigne svoju sopstvenu državu", rekao je on.

Izrael se već dugo sa simpatijama odnosi prema Kurdima i prva je zemlja koja je zvanično podržala planove o glasanju na referendumu, navodi agencija AP.

Bonus video: