Sjeverna Koreja: Rezoluciju su isfabrikovale SAD podlim i prljavim metodama i sredstvima

Pjongjang je rezoluciju nazvao "proizvodom odvratne provokacije čiji je cilj uskraćivanje Sjevernoj Koreji njenih legitimnih prava na samoodbranu i potpuno gušenje države i građana kroz punu ekonomsku blokadu"
3 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.09.2017. 07:05h

Sjeverna Koreja kategorički odbacuje novu rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN koja podrazumijeva još veće pooštravanje režima sankcija protiv Pjongjanga.

"Rezoluciju su isfabrikovale SAD različitim podlim i prljavim metodama i sredstvima", navodi se u saopštenju Centralne telegrafske agencije Sjeverne Koreje Ministarstva spoljnih poslova.

Pjongjang je rezoluciju nazvao "proizvodom odvratne provokacije čiji je cilj uskraćivanje Sjevernoj Koreji njenih legitimnih prava na samoodbranu i potpuno gušenje države i građana kroz punu ekonomsku blokadu".

Ministarstvo spoljnih poslova naglašava da je "usvajanje još jedne nelegalne rezolucije o sankcijama" poslužilo Pjongjangu kao "potvrda da je put koji je izabrao apsolutno pravilan."

"Sjeverna Koreja će udvostručiti svoje napore da poveća svoju moć za zaštitu suvereniteta zemlje i prava na postojanje i održavanje mira i bezbjednosti u regionu postizanjem praktične ravnoteže sa Sjedinjenim Američkim Državama", ističe se u saopštenju sjevernokorejske agencije, prenio je Sputnjik.

Savjet bezbjednosti UN jednoglasno je uveo nove sankcije protiv Sjeverne Koreje koje će ograničiti izvozne i uvozne mogućnosti Pjongjanga. Rezolucija 2375 uspostavila je najstroži režim sankcija UN u 21. vijeku.

Bonus video: