Hiljadu Palestinaca pritvoreno u Izraelu bez optužnice i suđenja

Ta izraelska kontroverzna taktika, takozvani administrativni pritvor, navodno doprinosi da vlasti osujete napade i da "opasne ekstremiste" drže iza rešetaka.

3512 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Izrael drži više od 1.000 Palestinaca u pritvoru, najviše od 2003. godine, a optužnice protiv njih nisu podignute niti im se sudi, saopštila je danas izraelska organizacija za ljudska prava HaMoked.

Ta izraelska kontroverzna taktika, takozvani administrativni pritvor, navodno doprinosi da vlasti osujete napade i da "opasne ekstremiste" drže iza rešetaka.

Palestinci i organizacije za ljudska prava upozoravaju da se "administrativni pritvor" uveliko zloupotrebljava i da se uskraćuje propisani proces, a navodni dokazi se drže u tajnosti i time onemogućava da se pritvoreni brane.

Organizacija HaMoked je navela da je trenutno 1.016 ljudi u "administrativnom pritvoru" i da su pritvoreni na osnovu vojnog zakona skoro svi Palestinci jer se u takav pritvor rijetko stavljaju Jevreji.

Samo četvoro izraelskih Jevreja je u pritvoru bez optužnice.

U izraelskim zatvorima 2.416 Palestinaca izdržava kazne, a 1.409 je pritvoreno radi ispitivanja, optuženo i čeka suđenje ili im se već sudi.

Od 76 Palestinaca koji su zatočeni u martu, 49 je u "administrativnom pritvoru".

Takav pritvor može biti određen na najduže šest mjeseci, ali postoji mogućnost neograničenog produžavanja.

Direktorka HaMokeda Džesika Montel izjavila da se ta mjera koristi bez ograničenja, a trebalo bi da bude izuzetak.

Broj Palestinaca u "administrativnom pritvoru" je naglo porastao poslije talasa palestinskih napada u proteklih godinu dana zbog učestalog hapšenja osumnjičenih palestinskih ekstremista na okupiranoj Zapadnoj obali.

Po podacima izraelske vojske, od marta prošle godine do sada u izraelskim vojnim racijama je uhapšeno više od 2.400 Palestinaca.

Izrael kaže da "kontrateroristička nastojanja" imaju za cilj da spriječe nove napade, ali Palestinci i kritičari izraelskih mjera upozoravaju da se time samo nastavlja ciklus krvoprolića, jer vojne racije podstiču nasilne proteste i sukobe s palestinskim ekstremistima.

Gotovo 90 Palestinaca ubijeno je na Zapadnoj obali samo ove godine, po podacima AP-a. U palestinskim napadima na Izraelce u istom periodu ubijeno je 15 ljudi.

Izrael tvrdi da su većina ubijenih bili ekstremisti, ali su poginuli i mladići koji su bacali kamenice protestujući zbog upada izraelske vojske, kao i prolaznici koji nisu bili umiješani u nasilje.

Zapadna obala je pod izraelskom vojnom upravom otkako je izraelska vojska osvojila tu teritoriju u ratu 1967. godine.

Palestinci žele da to bude glavni dio njihove nezavisne države koja bi obuhvatila i pojas Gaze, a glavni grad bi bio istočni Jerusalim.

Na Zapadnoj obali živi gotovo tri miliona Palestinaca pod izraelskim vojnim pravosudnim sistemom, a pola miliona jevrejskih naseljenika u naseljima pored njih ima izraelsko državljanstvo i sudi im se u civilnim sudovima.

Bonus video: