Izraelska policija ušla u Al-Aksu, šok bombama rastjerivala Palestince koji su bacali petarde, rakete ispaljene iz Gaze

Nasilje je izbilo usred muslimanskog mjeseca posta Ramazana, a uoči početka jevrejske Pashe

6313 pregleda 1 komentar(a)
Izraelska policija privodi ženu ispred Al-Akse, Foto: Reuters
Izraelska policija privodi ženu ispred Al-Akse, Foto: Reuters

Izraelska policija ušla je protekle noći u džamiju Al-Aksa u Starom gradu u Jerusalimu i šok - bombama rastjerivala palestinske mladiće koji su bacali petarde.

Nasilje je izbilo usred muslimanskog mjeseca posta Ramazana, a uoči početka jevrejske Pashe.

Palestinski ekstremisti iz pojasa Gaze su odgovorili raketnom vatrom na jug Izraela, što je izazvalo izraelske udare iz vazduha.

Slični sukobi prije nekoliko godina prerasli su u jedanaestodnevni rat između Izraela i Hamasa, islamske ekstremističke organizacije vladajuće u pojasu Gaze.

Izraelska vojska je danas saopštila da je jedan vojnik ranjen u odvojenom incidentu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Džamija Al-Aksa nalazi se na mjestu svetom i za Jevreje i za muslimane.

Ona je treća po značaju u islamu i puna je vjernika za vrijeme Ramazana.

Mjesto na kojem se nalazi Jevreji zovu Brdo hrama jer su se tu nekada nalazili drevni jevrejski hramovi i najsvetije je u judaizmu, a muslimani Uzvišeno utočište (Haram al - Šarif).

Pošto oba naroda polažu pravo na svetilište napetost je stalna i više puta je prerastala u nasilje.

Palestinska novinska agencija Vafa je javila da je u policijskoj raciji ranjeno desetine vjernika koji su proveli noć moleći se u džamiji.

Mladići su se zabarikadirali u bogomolji u odgovoru na pozive jevrejskih ultranacionalista da izvedu ritualno klanje koze na svetilištu imitirajući drevni ritual žrtvovanja na Pashu iz biblijskih vremena.

Izrael zabranjuje klanje na svetilištu ali su pozivi jevrejskih ekstremista da se ono desi uključujući nagrade u novcu svakome ko samo pokuša da donese životinju na svetilište podstakle bojazan među muslimanima da jevrejska država kuje zavjeru da preuzme kontrolu nad tim mjestom.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je izjavio da je posvećen održanju statusa kvo.

Izraelska policija je saopštila da je ušla u džamiju pošto je "nekoliko mladića izgrednika i maskiranih agitatora" donijelo petarde, palice i kamenice i zabarikadiralo se u džamiji.

Oni su,kako su rekli policajci, zaključali ulazna varata.

Policijske snage su bile primorane da uđu jer pokušaji da ih policajci na to nagovore nisu uspjeli, kako je navedeno.

Na video snimku koji je objavila policija vidi se ekplozija petardi u džamiji.

Jedna amaterski snimak Palestinaca pokazuje kako se policija sukobljava se ljudima u džamiji udarajući ih palicama i kundacima pušaka dok jedna žena uzvikuje:” Oh bože, oh bože”.

Ispred kapije policija je rastjerala grupu mladića šok - bombama i gumenim mecima. Jedan polcijac je ranjen u nogu, a 350 ljudi je uhapšeno. Polcija je objavila fotografije petardi i velikog kamena koji je izgleda bačen.

Očevidac Talab Abu Eiša (49) je rekao da se više od 400 muškaraca žena i djece molilo u džamiji kada ju je policija opkolila.

On je rekao i da su se mladići uplašili i počeli da zatvaraju vrata, a da ih policija tukla i hapsila, te da je to bilo nasilje bez presedana zbog brutalnosti policije i namjere da povrijedi mladiće.Očevidac je porekao tvrdnje policije da su mladići skrivali petarde i kamenice.

Po njegovin riječima policija je spriječila sve muškarce mlađe od 50 da prođu kroz kapije Starog grada koji vodi do kompleksa gdje se nalazi džamija na molitve u zoru.

Odgovor na nasilje u Jerusalimu je bio baražna raketna vatra iz Gaze na jug Izraela.

Oglasile su se sirene za vazdušnu uzbnu dok se stanovnici pripremaju za početak Pashe koja traje nedjelju dana.Ispaljeno je pet raketa i sve su persretnute, rekla je izraelska vojska.

Nekoliko sati kasnije Izrael je odgovorio udarima iz vazduha i pogođena su skladišta i mjesta za proizvodnju oružja.

Vojni portparol je izjavio da Izrael ne želi eskalaciju ali je najavio agresivan odgovor ako se raketna vatra nastavi. Do jutra se situacija na svetilištu smirila.

Bonus video: